Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 03. 16.

Moszkva a háttérből továbbra is segíti Szíriát

2016. 03. 16.

A szíriai fővárosban az emberek a válság gyorsabb rendezését remélik attól, hogy Oroszország kivonja erői egy részét az országból.

Damaszkusz a háborúban végig a Szíriai Arab Hadsereg kezén maradt, a helybeliek nem tekintik úgy, mintha magukra hagyták volna őket.

– Ez a lépés azt tükrözi, hogy az orosz jelenlét Szíriában a barátság jele volt, nem a szuverenitásunk ellen irányult – mondta egy férfi.

– Oroszország korrekt szereplő Szíria esetében. Csökkenti katonai jelenlétét, amint a helyzet úgy kívánja – tette hozzá egy nő.

Egy iráni elemző szerint Bashar Al-Assad elnök elmozdítása Szíria feldarabolásával járna, és destabilizálná a térséget.

– Ha a béketárgyalások kudarcba fulladnak, úgy vélem, Oroszország visszatér Szíriába. A béketárgyalások jelentik az egyetlen esélyt és a tűzszünet. Ha viszont a tűzszünetet nem tartják be, több csoport is megszegi, akkor a katonai beavatkozás lesz az egyetlen megoldás Szíriában, és Oroszország kulcsszerepet játszik majd abban – mondta Hosszein Royvaran elemző.

Egy másik szakértő szerint Moszkva azt akarta elérni, hogy a béketárgyalások eredményesek legyenek, és Assad elnöknek se kelljen távoznia.

– Ez a lépés jelentős Bashar Al-Assad elnök és támogatóinak jövője szempontjából, mert a tárgyalási folyamat részévé teszi őket.– érzékeltette Theodore Karasik.

A szíriai háború öt éve, 2011 márciusában kezdődött. Azóta több mint 430 ezren meghaltak, és több millióan külföldre menekültek a terroristák és a fegyveres csoportok elől.

Orientalista.hu – Zenobia (Euronews nyomán)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑