Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 08. 26.

Moszkva beleegyezett a 48 órás fegyverszünetbe

2016. 08. 26.

Ezúttal nem hiába ültek tárgyalóasztalhoz a Szíriában érdekelt nagyhatalmak Genfben.

Oroszország hajlandó felfüggeszteni a harcokat az ostromlott Aleppónál 48 órára, hogy a városban rekedt körülbelül negyedmillió ember hozzájusson ahhoz, ami a túléléshez kell. – közölte az Euronews.

Úgyhogy az ENSZ szíriai különmegbízottja most arra vár, hogy a harcoló felek mindegyike beleegyező nyilatkozatot tegyen.

A szíriai kormány ellen harcoló iszlamista szervezeteket támogató Egyesült Államok minden héten akarnak két napot, amikor hallgatnak a fegyverek Alepponál. Az ENSZ teherautói ennél rövidebb idő alatt nem tudnak megfordulni a tönkre bombázott utakon.

Az ENSZ-megbízott, Staffan De Mistura arról beszélt Genfben, hogy az orosz delegáció rábólintott a 48 órás tűzszünetre, úgyhogy most a többiek válaszára várnak. A segélyszállítmányok útra készek, bármikor elindulhatnak.

A damaszkuszi vezetés attól tart, hogy a segélyszállítmányokra a fegyveres csoportok teszik rá a kezüket, és elsősorban a terroristák élelmezését látják el vele.

Az ostromgyűrűkbe zárt városokból elmenekült civilek beszámolói szerint a segélyszállítmányokból származó élelmiszereket az iszlamista szervezetek tízszeres áron adták tovább a civileknek. Ebből tudták a zsoldot fedezni. A civileket szándékosan nem engedik el a körbezárt városokból mivel élőpajzsként használják fel őket a kormányerőkkel szemben.

A szíriai hadsereg több alkalommal foglalt le Törökországból érkezett segélyszállítmánynak álcázott fegyverrakományt. A szíriai vezetés garanciát akar arra, hogy a fegyvernyugvás alatt az iszlamista szervezetek nem jutnak fegyverhez és utánpótláshoz, illetve a civileknek szánt élelmiszerekre sem teszik rá a kezüket.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑