Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 08. 17.

Moszkva-Damaszkusz-Teherán-Bagdad tengely jön létre az Iszlám Állam ellen

2016. 08. 17.

Oroszország, Szíria, Irán és Irak koalíciója felettébb hatékonynak bizonyult a közel-keleti terrorellenes harcban – jelentette ki kedden Moszkvában Franc Klincevics orosz szenátor, a szövetségi tanács (az orosz parlament felsőháza) védelmi bizottságának első elnökhelyettese, miután orosz stratégiai bombázók először mértek légicsapást szíriai militánsokra az iráni Hamadánból felszállva.

A váratlan orosz lépés újabb meglepetést okozott az Egyesült Államok és az általa vezetett nyugati-közel-keleti koalíció számára azt követően, hogy Oroszország tavaly szeptemberben, ugyancsak váratlanul, elkezdte bombázni a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben álló erőket a polgárháborúba süllyedt arab országban létesített hmejmími légitámaszpontról.

Lélektani szempontból az orosz beavatkozás egyik csúcspontja eddig az volt, hogy az orosz televízió májusban élőben közvetített szimfonikus koncertet a világhírű karnagy, Valerij Gergijev vezényletével a szélsőséges erőktől visszafoglalt Palmüra amfiteátrumából, ahol nem sokkal korábban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tagjai még tömegesen fejeztek le foglyokat.

Orosz politikai elemzők szerint az iráni Hamadánból végrehajtott bombázások nemcsak azt jelentik, hogy Oroszország a térségben új támaszpontot szerzett, amelynek használata lerövidíti az eddig az észak-oszétiai Mozdokból felszálló orosz nehézbombázók útját a szíriai célpontokig és egyúttal megnöveli a terhelhetőségüket.

 orosz szíria irán irak

Irán az 1979-es iszlám forradalom óta egyetlen idegen hatalomnak sem tett hasonló gesztust – állapítja meg a Reuters.

A fejlemény az elemzők szerint azt is bizonyítja, hogy Moszkva új szövetségesre tett szert a “nemzetközi terrorizmus elleni harcban”, és úgy látják, hogy ez minőségi fordulat a szíriai szembenállás történetében.

Oroszország mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, Irán esetében olyan országgal fogott össze katonai téren, amelyet tavaly tavaszig, a nukleáris programjáról való genfi megegyezésig nemcsak újabb szankciók sora, hanem nemzetközi katonai fellépés is fenyegetett, ahhoz a szíriai kormányhoz hasonlóan, amelyet Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy minapi nyilatkozata szerint 2013-ban több mint 600 nyugati szárnyasrakéta-csapás fenyegetett, ha nem egyezik bele vegyi fegyvereinek megsemmisítésébe.

Egy ilyen nagyszabású támadás esetén Sojgu szerint “nagyon nehéz” lett volna helyreállítani a szíriai államszerkezetet.

Sojgu ezen felül azt is állította, hogy Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan tető alá hozza a megállapodást, amely szerint közös harci bevetéseket indítanak az IÁ harcosai ellen a szíriai Aleppóban.

Viktor Litovkin orosz katonai szakértő az orosz Ren tévé híroldalának nyilatkozva azt állította, hogy az orosz-szíriai-iraki-iráni koalíció az IÁ elleni harc meghatározó erejévé vált. Litovkin az iráni légtérnek az orosz légierő előtti megnyitása mellett annak a lépésnek a stratégiai jelentőségét is hangsúlyozta, hogy tavaly szeptemberben Bagdadban orosz-iraki-iráni tájékoztatási központ nyílt a terroristák elleni harc támogatására. Leonyid Ivasov vezérezredes, az orosz védelmi minisztérium katonai együttműködési főosztályának volt vezetője a Gazeta.ru hírportálnak elmondta: ennek a feladata az, hogy a részes országok vezérkarai számára összegyűjtse és elemezze a terroristákra vonatkozó operatív hírszerzési értesüléseket.

Oroszország hétfőn engedélyt kért Irántól és Iraktól, hogy igénybe vehesse légterüket a pilóta nélküli repülőgépei átrepülései számára. Teherán válasza a hamadáni bázis rendelkezésére bocsátásával egyértelmű, Haider al-Abádi iraki miniszterelnök pedig kedden szintén arról tett bejelentést, hogy ha országa városai felett nem is, de a határövezeti folyosókon megengedi az orosz átrepüléseket. Ezt a jogot egyébként korábban megadta az amerikaiak vezette koalíció gépeinek is.

Mint emlékezetes, a szíriai szélsőségesek ellen az iráni és iraki légtéren át 2015. október 7-én vetettek már be orosz Kalibr típusú, pilóta nélküli repülőgépeket négy, a Kaszpi-tengeren állomásozó Bujan-M típusú rakétahordozó hajóról.

Viktor Litovkin az IÁ elleni összefüggésben arra is rámutatott, hogy az orosz-török közeledés nyomán Ankara megerősíti a Szíriával közös határának ellenőrzését.

A Szíriával kapcsolatos további orosz tervekről nyilatkozva Alekszej Leonkov orosz katonai szakértő a Gazeta.ru-nak nyilatkozva elmondta, hogy a Hmejmím használatáról szóló orosz-szíriai megállapodás ratifikálását követően a légi támaszpontot meg fogják erősíteni, és alkalmassá teszik majd stratégiai bombázók fogadására is.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑