Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 04. 08.

Moszkva és Iszlámábád fokozza együttműködését a terrorizmus elleni küzdelemben

2021. 04. 08.

Moszkva és Iszlámábád fokozza együttműködését a terrorizmus elleni küzdelemben – jelentette ki hivatalos pakisztáni látogatásán szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A politikus megbeszélésein szó esett annak lehetőségéről is, hogy Moszkva katonai felszerelést szállít Pakisztánnak, továbbá közös tengeri és hegyvidéki hadgyakorlatokat tart Iszlámábáddal.

Szergej Lavrov kilenc év óta az első orosz külügyminiszter, aki a Közel-Kelet és Közép-Ázsia határán fekvő államba ellátogatott annak keretében, hogy felmelegítse a két ország között egykoron hűvös viszonyt.

Lavrov előzőleg Indiában tárgyalt. Térségbeli útjával igyekszik növelni Moszkva tekintélyét a régióban, különösen Afganisztánban, ahol kulcsszereplőként igyekszik részt venni az évtizedek óta tartó háború békés lezárására irányuló erőfeszítések felgyorsításában.

“Készen állunk megerősíteni Pakisztán terrorizmusellenes képességét, egyebek közt azzal, hogy speciális katonai felszereléseket szállítunk az országnak” – mondta, de nem részletezte, milyen hadieszközökről esett szó a tárgyalásokon.
Kijelentette: megállapodtak arról, hogy segítséget nyújtanak Afganisztánnak olyan kormányzati szerkezet kialakításában, amelyben minél több társadalmi csoport képviseltetheti magát.

Pakisztáni kollégája a hivatalos tárgyalást követő sajtóértekezleten azt mondta: “Megállapodtunk abban, hogy tovább könnyítjük a feltételek megteremtését a szemben álló felek számára, hogy olyan konstruktív megoldásokhoz jussanak el, amelyek véget vetnek az afganisztáni polgárháborúnak”.

Miközben Washington felülvizsgálja a kormányellenes tálibokkal több mint egy évvel ezelőtt aláírt megállapodást, és újragondolja katonáinak május 1-jei kivonását, Moszkva fokozta afganisztáni szerepvállalását, és jelentős közvetítő szereplővé vált. A múlt hónapban a tálibok és magas rangú kormánytisztviselők közötti megbeszéléseknek adott otthont, és az orosz külügyminiszter most felvetette, hogy egy újabb magas szintű találkozót tarthatnának Moszkvában.

Lavrov kedden érkezett Pakisztánba a szomszédos Indiából, amellyel Moszkva hosszú és szilárd kapcsolatot ápol. A pakisztáni-orosz kapcsolatok látszólagos helyreállítása azonban ezzel szemben új keletű jelenség.
Az 1980-as években Pakisztán volt az állomáshelye az antikommunista afgán lázadóknak, akiknek az Egyesült Államok segített kiszorítani az egykori Szovjetuniót, amely 1989-ben tárgyalásokat folytatott a tízévi megszállás befejezéséről.

Oroszország gázvezetéket is épít a dél-pakisztáni Karacsi kikötőváros és a keleti Lahor között.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter elmondta, hogy Iszlámábád 5 millió adag orosz gyártmányú, koronavírus elleni Szputnyik V vakcinát vásárol. Egyben kifejezte azt a szándékát, hogy a védőoltást a hosszabb távon Pakisztánban állítsák elő. Hozzátette, hogy Pakisztán orosz szakértelmet szeretne kapni elavult vasúti rendszerének és energetikai ágazatának modernizálásához is.

Michael Kugelman, az amerikai székhelyű Wilson Központ Ázsia-programjának igazgatóhelyettese azt mondta, hogy Lavrov látogatása az Egyesült Államok csökkenő befolyására világít rá a régióban, miközben az orosz és kínai befolyás növekszik.
“Jó oka van annak, hogy közel egy évtizede ez az első orosz külügyminiszteri látogatás Iszlámábádban: az orosz-pakisztáni kapcsolatok felívelőben vannak” – fejtette ki egy interjúban.

Pakisztán a kulcsszereplője a Kínai Új Selyemút néven ismert infrastrukturális projektnek, egy hatalmas, kontinenseken átívelő infrastruktúrafejlesztési tervnek, amelynek célja Kína kereskedelmi kapcsolatainak globális kiterjesztése.

“Amerika hamarosan fontos létesítményeket fog átengedni legfőbb riválisainak” – mondta Kugelman. “Ez az ára az Egyesült Államok közelgő kivonulásának a régióból. De mivel szándékában áll visszahúzódni, úgy tűnik, hogy ezt az árat hajlandó elfogadni” – hangoztatta a szakértő.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑