Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 09. 10.

Moszkva: gabonát és ingyen műtrágyát kapnak a szegény országok

2022. 09. 10.

Az orosz elnök kiemelte, hogy az ENSZ megállapodással Ukrajnából exportált gabonát nem a rászorulóknak küldték, hanem az EU-ba.

Oroszország növelni fogja a gabonaexportot, mintegy 30 millió tonna gabonát kíván szállítani – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök. A szállítások során a szegény és élelmiszerhiánnyal küzdő országokat részesítik majd előnyben.
“Helyesnek tartjuk a legszegényebb országokba irányuló szállítások fokozását” – mondta Putyin a Biztonsági Tanács pénteki ülésén.

“Összesen az év végéig mintegy 30 millió tonna gabonát fogunk szállítani, és készek vagyunk ezt a mennyiséget 50 millió tonnára vagy még többre növelni, mert hála Istennek, idén jó termésünk van” – tette hozzá.

Moszkva kész ingyenesen műtrágyát is szállítani a legszegényebb országoknak – mondta az orosz elnök.

“TERMELŐINK – HA JÓL EMLÉKSZEM, KÁLIUMMŰTRÁGYÁKRÓL VAN SZÓ – KÉSZEK INGYEN SZÁLLÍTANI AZOKAT A FEJLŐDŐ ORSZÁGOKNAK, AMELYEKNEK SÜRGŐSEN SZÜKSÉGÜK VAN RÁJUK” – MONDTA PUTYIN, UTASÍTVA AZ OROSZ KÜLÜGYMINISZTÉRIUMOT, HOGY DOLGOZZON A TERVEN.

Az elnök kitért az Ukrajnával kötött, ENSZ által közvetített gabonaüzletre is, megismételve azon vádjait, hogy az árut elsősorban az EU-ba exportálták, nem pedig az élelmiszerellátásra leginkább rászoruló afrikai fejlődő országokba.

“Abból a 87 hajóból, amely gabonával hagyta el az ukrán kikötőket, 32 Törökországban maradt. És úgy gondolom, hogy ez teljesen természetes, mert Törökországnak, az egész folyamat befogadó országának természetesen joga van ehhez” – mondta Putyin.

További 30 hajó az uniós országokba került, míg mindössze két hajó ment “a legszegényebb országokba az ENSZ élelmezési programjaira”, nevezetesen Jemenbe és Dzsibutiba – mondta Putyin.

A hajók fedélzetén csak mintegy 60 000 tonna gabonát szállítottak, ami az Ukrajna által az alku keretében exportált gabonának csak mintegy 3%-át teszi ki.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑