Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 06. 11.

Moszkva tárgyalásokat szorgalmaz Katar körüli feszültség enyhítésére

2017. 06. 11.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter aggodalmát fejezte ki szombaton katari hivatali partnerének amiatt, hogy több arab ország is megszakította kapcsolatait az Öböl menti állammal, s felszólította az érintett feleket, hogy tárgyalások útján oldják meg a kialakult válságot.

“Elvi kérdés, hogy nem avatkozunk bele más országok belügyeibe vagy kétoldalú kapcsolataiba. De nem okoz nekünk örömet, amikor megromlik a viszony a partnereink között” – mondta Lavrov katari kollégájának, Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejknek kettejük moszkvai tárgyalásain.

Több arab ország is megszakította diplomáciai kapcsolatait Katarral

Az arab világ több vezető hatalma, köztük Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, azzal vádolva a katari vezetést, hogy terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beleavatkozik a belügyeikbe.

Lavrov szombaton azt mondta, Moszkva készen áll arra, hogy “az érintett felek beleegyezésével és érdekében” segítsen megoldani a kialakult diplomáciai konfliktust. Egyúttal a kölcsönös tisztelet jegyében folytatandó párbeszédet szorgalmazott, hozzátéve, hogy az arab államoknak össze kell fogniuk a terrorizmus elleni harc eredményessége érdekében.

Katar elszán a helyzet párbeszéd útján történő megoldására

Muhammad sejk kifejtette, hogy Katar elszánt a helyzet párbeszéd útján történő megoldására, és véleménye szerint az ilyen tárgyalásokhoz a legmegfelelőbb keretet az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsa (GCC) tudná biztosítani. A katari külügyminiszter előzőleg Németországban tárgyalt, hogy támogatást gyűjtsön az országa diplomáciai elszigetelésére irányuló erőfeszítésekkel szemben. E tekintetben a dohai vezetés Törökország feltétlen támogatására számíthat.

Szaúd-Arábia szombaton visszafogottan reagált Rex Tillerson amerikai külügyminiszter előző napi nyilatkozatára, amelyben a Katar körüli blokád enyhítését sürgette. Az SPA állami hírügynökség ismertette Tillerson nyilatkozatát és elismeréssel említette Katarnak címzett üzenetét, miszerint az eddiginél többet kell tennie a terroristák finanszírozásának visszaszorításáért.

Nem tett azonban említést az amerikai diplomácia vezetőjének arról a megjegyzéséről, amely szerint az Öböl menti válság és a Katar ellen elrendelt kereskedelmi blokád humanitárius problémákat okozhat az átlag katariaknak, valamint kedvezőtlen hatást gyakorolhat az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció terrorizmus elleni küzdelmére.

“Katar történelmileg mindig is a terrorizmus támogatója volt”

Szaúd-Arábia és Bahrein ezzel szemben ismételten üdvözölte Donald Trump amerikai elnöknek a katari vezetéshez intézett pénteki követelését, hogy vessen véget a terrorizmus támogatásának. Trump a Fehér Ház Rózsakertjében Klaus Iohannis román államfővel közös sajtókonferencián úgy fogalmazott, hogy Katar “történelmileg mindig is” a terrorizmus támogatója volt “nagyon magas szinten”, és szerinte eljött az idő, hogy felszólítsa az emírséget, “azonnal fejezze be a terrorizmus finanszírozását”.

Az elnök ezt követően hangsúlyozta, hogy reményei szerint elkövetkezett a “vég kezdete” a terrorizmus finanszírozásában, és ez éppen azon a rijádi csúcstalálkozón kezdődött el, amelyen a minap “barátommal, Szalmán királlyal”, vagyis a szaúdi uralkodóval és további mintegy ötven arab állam vezetőjével vett részt.

Közben szombaton Niger is bejelentette, hogy hazarendelte Katarban akkreditált nagykövetét szolidaritása jeleként azon arab országokkal, amelyek a hét elején megszakították kapcsolataikat a terrorizmus támogatásával megvádolt Katarral. Niger előtt már néhány más afrikai ország is óvatosan támogatásáról biztosította a Katar elszigetelésére irányuló próbálkozásokat. Szenegál szerdán jelentette be, hogy konzultációra visszahívja katari nagykövetét. A közép-afrikai Gabon pedig elítélte Katart “a terrorizmus elleni küzdelemben vallott kudarcért”.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑