Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2018. 09. 24.

Moszkva újabb részleteket hoztak nyilvánosságra a szíriai partoknál lelőtt orosz repülőgépről (videó)

2018. 09. 24.

Szeptember 23-án az Orosz Honvédelmi Minisztérium egy újabb sajtótájékoztatót tartott az IL-20 felderítőrepülőgép lelövéséről, amely a szíriai partok közelében történt szeptember 17-én.

Igor Konashenkov vezérőrnagy, a honvédelmi minisztérium szóvivője újra megerősítette, hogy Oroszország véleménye szerint az “orosz Il-20-as repülőgép tragédiájáért teljes mértékben az Izraeli Légierő (IAF) hibáztatható.

Felidézte, hogy az IL-20 katonai repülőgépet a Szíriai Légvédelem lőtte le, mert izraeli F-16-osok fedezéknek használták a Szíria elleni támadásukkor.

“A bemutatott tárgyszerű bizonyítékok tanúsítják, hogy az izraeli vadászpilóták akciói, amelyek 15 főnyi orosz katonaállomány halálát okozták, legkevesebb a szakmaiság hiánya, vagy bűnös hanyagság miatt történtek. Ezért úgy véljük, hogy az orosz Iljushin IL-20 repülőgép tragédiájáért teljes mértékben az Izraeli Légierő és azok hibáztathatók, akik döntést hoztak ilyen művelet végrehajtásáról.” mondta Konashenkov vezérőrnagy.

“Így az izraeli vadászgépek közvetlen fenyegetést teremtettek bármely utas- és teherszállító repülőgép számára, amely abban az időben ott tartózkodhatott és az Izraeli Fegyveres Erők kalandor akciójának áldozatává válhatott volna.”

A közölt adatok szerint az Izraeli Légierő kevesebb, mint egy perccel előtte értesítette az orosz felet a támadás megindításáról. Így az izraeliek nem adtak időt az IL-20-asnak a biztonságos kitérésre. Konashenkov vezérőrnagy elmondta, hogy az ilyen cselekedetek “a 2015. évi orosz-izraeli megállapodás nyílt megsértését jelentik.”

A továbbiakban az Izraeli Légierő elmulasztotta közölni a repülőgépei pontos helyzetét vagy pontosítani a céljait azt állítva, hogy számos “ipari létesítményt” fognak megtámadni Észak-Szíriában. Ez a félretájékoztatás sürgette a szíriai Orosz Kontingens Parancsnokságát arra, hogy a Hmeimim légi támaszpontra történő visszatérésre utasítsa az IL-20-ast. Ugyanebben az időben támadták meg izraeli katonai repülőgépek a nyugat-szíriai Lattakia tartományt.

“Az illetékes izraeli főtiszt által a támadott térségről adott félrevezető információ nem tette lehetővé, hogy az orosz IL-20-as repülőgép időben biztonságos légtérbe távozzon.” – jelentette ki Konashenkov vezérőrnagy.

“Az izraeli vadászpilóták tettei, amelyek a 15 fős orosz repülőszemélyzet halálához vezettek legkevesebb a szakmaiság hiányának vagy bűnös hanyagságnak köszönhetők.”

A tábornok rámutatott, hogy az izraeli akciók a konfliktus megoldását szolgáló, Oroszországgal megkötött egyezményhez történő alacsony szintű hozzájárulás példái. Konashenkov vezérőrnagy szerint Oroszország 310 esetben küldött értesítést a szíriai hadműveleteiről az Izraeli Légierőnek. Ehelyett az izraeliek csak 25 esetben tájékoztatták az orosz félt, miközben a repülőgépeik több, mint 200 esetben hajtottak végre légi agressziót Szíriában lévő célpontok ellen csak az elmúlt 18 hónapban.

“Ez elképesztően hálátlan válasz mindarra, amit mostanáig az Oroszországi Föderáció megtett Izraelért és az izraeli népért.” – mondta Konashenkov.

Ezenkívül kijelentette, hogy nagyszámú iráni támogatású erőt és 24 rakéta sorozatvető berendezést (MLRS) vontak vissza a Golán-fennsíkról orosz segítséggel, így csökkentve az ottani szembenállást.

“A fentebb említettek tekintetében az Izraeli Légierő ellenséges lépései az orosz Iljushin IL-20 repülőgép ellen túllépik a civilizált kapcsolatok határait.” – fejtette ki Konashenkov.

Katonai szóvivő hozzátette, hogy “Oroszország IL-20 incidenssel összefüggő megtorló intézkedései elsődlegesen a Szíriában szolgáló orosz katonaállomány és a Szíriai Arab Köztársaságban lévő katonai létesítményeink biztonságának növelésére fognak irányulni. Ezeket a lépéseket mindenki érzékelni fogja.”

Az Orosz Fegyveres Erők sajtótájékoztatóját követően az izraeli védelmi miniszter, Avigdor Lieberman kijelentette a helyi “Kan Bet” rádióban, hogy Izrael nem fogja beszüntetni a műveleteit Szíriában vagy megváltoztatni a Szíriával kapcsolatos stratégiáját.

A nyilatkozat megmutatta, hogy Moszkvának és Tel-Avivnak komoly nézeteltéréseik vannak a háború dúlta országban lévő helyzettel kapcsolatban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑