Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 12. 07.

Moszkva visszaállítaná a keresztény intézményeket Törökországban

2015. 12. 07.

Több orosz parlamenti képviselő támogatja azt az ötletet, hogy a konstantinápolyi Hagia Sophiát visszaállítsák keresztény ortodox templommá.

Szergej Gavrilov, a Duma Orosz Állami Tulajdonok Bizottságának elnöke szerint Moszkvának fontos szerepet kellene betöltenie a keresztény intézmények megvédésében és felújításában.

Gavrilov szerint Törökországtól szép gesztus lenne, ha a mostani feszült orosz-török kapcsolatok javítása érdekében történelmi keresztény eredetű intézményeket adna vissza a keresztény ortodox egyháznak – közölte az arab nyelvű Dia3iat keresztény portál.

Az orosz politikus szerint jó példa lehetne a konstantinápolyi Hagia Sophia katedrális visszaadása a konstantinápolyi pátriárkának. A történelmi katedrális fontos zarándokhely volt a középkori keresztények számára.

Az orosz politikus szerint Moszkva kész lenne a legjobb restaurátorokat és építészmérnököket alkalmazni a katedrális felújításához, illetve a teljes költséget is kifizetné az orosz állam.

Konstantinápoly elfoglalása után az oszmánok a keresztény katedrálist átépítették és mecsetként használták. 1935-ben a török állam múzeummá alakította át, az UNESCO 1985-ben vette fel a világörökség listájára.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑