Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2014. 11. 18.

Moszul püspöke interjú közben elsírta  magát (videó)

2014. 11. 18.

1500 éve az első alkalom, hogy nem tudják gyakorolni vallásunkat a keresztények Moszulban.

A világ egyik legrégebbi keresztény közössége  a Syrian Ortodox Egyház évszázadok háborúi és gyötrelmes korszakai ellenére fenntudod maradni. A moszuli keresztények túlélték az iszlám hódítást és elnyomást  a Mongol és Oszmán birodalmak mészárlását, majd átvészelték a XX. Század viszontagságos évtizedeit.

Mor Nicodemus Dauud Sharaf moszuli syrian püspök szerint siralmas az iraki keresztények helyzete. A közösséget a  végleges eltűnés fenyegeti.  Az iraki asszír, káld és syrian keresztények százezrei menekültek el az északi Nineve tartományból. Többségük a kurdisztáni Irbil környékén élnek menekülttáborokban.

Az interjút a püspök arámi nyelven vagyis anyanyelvén adta: (angol felirat)

Az iraki földeken dúló sok háborúk ellenére, egy nap sem telt el anélkül , hogy ne imádkoztunk volna templomainkban, Moszulban és a környező falvakban. Hiába a tatárok mongolok fosztogatása mi kitartottunk. 1500 éve ez az első év, hogy nem tudunk imádkozni.-mondta a püspök majd könnyeivel küszködve elsírta magát.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egy történelmi nemzetet akar teljesen elpusztítani.  Az arámi és asszír( keleti arámi) nyelveken beszélő keresztény népcsoportokat az elmúlt 150 évben több mészárlást is megélt de életben tudod maradni.

 Az évtizedeken át emigrációba kényszerült iraki és szír keresztények maradéka most az iszlám wahabiták prédájává váltak. Házaikat ingóságukat elkobozták, asszonyaikat elrabolták és szexrabszolgasorba taszították. A pár százezer főre csökkent iraki keresztények végleg eltűnhetnek a Közel-keletről ha  nemzetközileg nem kap segítséget. És valljuk be erre nincs sok esély.

orientalista.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑