Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2017. 01. 29.

Muszlim barátai rejtegettek egy keresztény asszonyt az Iszlám Állam elől

2017. 01. 29.

Georgette nem tudott elmenekülni a Moszulhoz közeli szülőfalujából, amikor 2014 júniusában az Iszlám Állam katonái elüldözték a keresztényeket. Családtagjai Erbílbe mentek, ő azonban nem bírta volna az utat gyalogosan. Egy muszlim család élete kockáztatásával két és fél éven át rejtegette.

A Tigris folyó keleti partvidékét az iraki hadsereg mára már szinte teljesen felszabadította. Az Iszlám Állam által megszállt Moszulból egyre több hír érkezik arról, mennyit szenvedett a keresztény lakosság az elmúlt két és fél évben. Al-Bagdadi emberei szörnyű tetteket vittek végbe. Voltak azonban olyanok is, akik a kegyetlen erőszak világában emberségről, hősies bátorságról tettek tanúságot, akár életük kockáztatása árán is megtettek minden tőlük telhetőt.

Az Al Arabi al Dzsádid arab napilap számolt be erről a rendhagyó történetről, amely a Moszultól tizenöt kilométerre északkeletre fekvő Telkeif nevű faluban történt. Két és fél évvel ezelőtt még békében éltek itt együtt keresztények és muszlimok.

Idén januárban az iraki hadsereg katonái találtak rá Georgette Hannára, egy hatvanéves keresztény asszonyra, aki egy muszlim családnál rejtőzködött. 2014 júniusában ugyanis Telkeifbe is bevonultak az Iszlám Állam katonái fekete zászlóikkal, és kihirdették, hogy meggyilkolják a keresztényeket, ha nem hagyják el a falut azonnal. Georgette minden rokona elmenekült, ő viszont nem volt olyan állapotban, hogy el tudott volna gyalogolni Erbílig. Muszlim barátai siettek a segítségére: saját házukban rejtették el, miközben tisztában voltak ennek veszélyével.

2014 nyarán Mahmúd al’Aszali, a moszuli egyetem pedagógia tanszékének professzora nyilvánosan szót emelt a keresztényeket sújtó erőszak ellen. Ez a bátor muszlim az életével fizetett fellépéséért, az Iszlám Állam katonái nyilvánosan végezték ki. Ez az eset sokat elárul arról, milyen nagy bátorságra volt szükség a család részéről ahhoz, hogy elrejtsenek egy keresztény asszonyt. Annyira féltek a leleplezéstől, hogy Georgette még az iraki hadsereg bevonulása után sem merte levenni a fátylat, hosszú időn keresztül tovább rejtegette identitását. Csak akkor mert kilépni a házból, amikor megbizonyosodott róla, hogy ezek a katonák már nem az Iszlám Állam fegyveresei.

Emlékeztet ez a történet arra, hogy a holokauszt idején voltak olyanok, akik bátran az otthonaikban rejtegettek üldözött zsidó embereket. A Jad Vasem intézet a „Világ Igaza” címet adományozza nekik: mind ez idáig már több mint 26 ezer életmentőt ismertek el hivatalosan ezzel a címmel. A Külmissziók Pápai Intézete (PIME) 2008-ban összeállított egy kiállítást Az iszlám igazai címmel: mintegy hetven iszlám vallású emberről emlékeztek meg, akik a holokauszt idején üldözöttek életét mentették. Azóta ez a szám nőtt, újabb történetek kerültek napvilágra, amelyek nagyon hasonlítanak a telkeifi család történetére: iszlám fátyol rejti az üldözöttet, a háziak rettegnek az ellenőrzésektől…

Az iszlám igazai tárlat egyik tablója párhuzamot vont a híres talmudi mondat – „Aki megment egy életet, az egész világot menti meg” – és a Korán második szúrája között, amely sok muszlim számára erőforrást jelent. Erről tanúskodik ez az iraki történet is: egy muszlim család élete kockáztatása árán megmentett egy keresztény asszonyt, miközben más muszlimok ugyanabban a városban azt kiáltozták, hogy meg kell ölni a keresztényeket az iszlám nevében. Megmentettek egy életet. És reményt adnak – az őrülettel szemben, amely a Közel-Keleten ma is hinti a fanatizmus mérgét –, hogy együtt meg lehet menteni az egész világot.

Orientalista.hu – (Magyar Kurir, Mondoemissione.it)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑