Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 05. 12.

Muszlim kurdot választottak egy német tartomány élére

2016. 05. 12.

Muszlim politikust választottak elnöknek szerdán a németországi Baden-Württemberg tartomány törvényhozásában (Landtag).

Muhterem Aras az első muszlim, az első olyan politikus, aki bevándorló családból származik, az első nő és a Zöldek első tagja, aki elnyerte a Landtag-elnöki tisztséget. “Ma történelmet írtunk” – mondta megválasztása után.

A 143 tagú Landtagban 96 képviselő szavazott az 50 éves pénzügyi szakemberre, aki a márciusi Landtag-választáson egy stuttgarti körzetben szerzett mandátumot, begyűjtve a szavazatok 42,4 százalékát, ami rekord a Zöldek egyéni körzetben mandátumot szerzett képviselői között.

Muhterem Arasnak még az iszlámhoz kritikusan viszonyuló Alternatíva Németországnak (AfD) frakcióvezetője, Jörg Meuthen is gratulált. “Mindig azt mondtuk, hogy Németországhoz nagyon is hozzátartozik az a több millió muszlim vallású ember, akik békében, beilleszkedve élnek nálunk. Egy közülük most Landtag-elnök, na és?” – nyilatkozott a Landtagban újonc párt frakcióvezetője az SWR regionális közszolgálati médiatársaság tudósítása szerint.

Muhterem Aras a törökországi Anatóliában született kurd családban, édesapja vendégmunkás volt az egykori Nyugat-Németországban. Sajtókommentárok szerint élettörténete a jól sikerült integráció mintapéldája: 12 éves volt, amikor apja átköltöztette a családot Törökországból Baden-Württembergbe, anyja analfabéta, ő azonban leérettségizett, majd diplomát szerzett közgazdaságtanból és 1999-ben Stuttgartban megnyitotta adótanácsadói irodáját, amely már tíz embernek ad munkát.

Az új összetételű stuttgarti Landtag szerdán tartotta alakuló ülését. A miniszterelnök-választást csütörtökön tartják, megerősítik tisztségében Winfried Kretschmannt, a Zöldek tartományi vezetőjét, aki 2011 óta tölti be a tisztséget, az előző ciklusban a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzott, második kormányát pedig a kereszténydemokratákkal (CDU) alakítja meg.

A 82 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török és Nyugat-Németországba települt be vendégmunkásként a hatvanas évektől, vagy ilyen családba született. A volt NDK területén elenyésző a muszlimok aránya. Tavaly a menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma Németországban.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑