Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2017. 03. 29.

Muszlim nők élőláncot alkottak a Westminster hídon a terrorizmus elleni tiltakozás jeleként

2017. 03. 29.

Március 27-én öt percen át álltak Londonban, a hídon egymás kezét fogva muszlim nők, élőláncot alkotva ott, ahol néhány nappal korábban valaki az ő Istenük nevében terrortámadást követett el. Így tiltakoztak a terrorizmus ellen és bizonyították, nem pusztíthatja el az emberek közötti együttélést.

A muszlim nők Kalid Maszúd áldozataira emlékeztek a Westminster hídon, az Egyesült Királyság parlamentjének épülete és a Big Ben előtt. Március 22-én négy áldozatot követelt a merénylet: hármat az autójával gázolt halálra a gyilkos, egy rendőrt pedig megkéselt. A sérültek száma ötven, közülük hatan válságos, életveszélyes állapotban vannak. A merénylőt a rendőrök lelőtték.

A terrortámadás növelte az emberekben a félelmet, nőtt az idegengyűlölet Nagy-Britanniában. A Londonban élő muszlimok elítélték a merényletet, az asszonyok úgy döntöttek, élőláncot alkotnak a hídon. Mindannyiukon volt valamilyen kék színű ruhadarab, a remény jele a terrorizmussal szemben.

„Egy London elleni támadás mindannyiunk elleni támadás. Az iszlám teljes mértékben elítéli az erőszakot, távol áll tőlünk, ami történt” – nyilatkozta az 57 éves Sarah Vaseem. Egy 34 éves, kétgyermekes családanya így fogalmazott: „Fontosnak érzem, hogy jelen legyek itt muszlimként, azokért az alapelvekért, amelyek mindannyiunk számára fontosak, a sokszínűség és a különbözőség értékeiért… Ez az én városom. Ez egy kis gesztus, de az élet kis gesztusokból áll össze.”

Az élőláncban voltak gyerekek, fiatal lányok és felnőtt asszonyok is. Nem mindenki viselt fátylat, és nem is mindenki volt muszlim. A szolidaritás szolidaritást szül, így sok londoni nő döntött úgy, csatlakozik hozzájuk: megfogták a többiek kezét. Csatlakoztak annak jeleként, hogy nem tartják bűnösnek a muszlimokat a történtek miatt, és hogy a terrorizmus nem férkőzik be az elméjükbe, nem alakítja át a gondolkodásukat.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Avvenire.it)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑