Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Iszlám világ

2016. 07. 06.

Muszlim volt, a terroristák elengedték volna, de a barátaival együtt halt meg a dakkai merényletben

2016. 07. 06.

Faráz Hosszain muszlim volt, bengáli származású, az Egyesült Államokban tanult. Diáktársnőivel együtt július 1-jén abban a dakkai étteremben vacsorázott, ahol a terroristák kegyetlenül meggyilkoltak húsz embert. Szabadon engedték volna, mert tudott idézni a Koránból, de ő társaival maradt.

Július 1-jén, pénteken este Banglades fővárosában, Dakkában iszlám szélsőségesek törtek be egy étterembe a diplomatanegyedben. A terrorista akciónak körülbelül húsz halottja és harmincöt sebesültje  van, főként olasz és japán állampolgárok.

A Holey Artisan Bakery vendégei között sok külföldi volt, köztük Faráz és két diáktársnője. A 19 éves, indiai származású Tarisi Dzsáin Kaliforniában tanult, édesapja nem sokkal ezelőtt Bangladesbe költözött, őt látogatta meg a szünidőben. Abinta Kábir Farázzal együtt Atlantában az Emory University diákja volt. Gyerekkori barátok voltak, Abinta Miamiban született, bengáli származású szülőktől.

banglades

Faráz húszéves volt, muszlim, ismerte a Koránt. A terrorista csoport bozótvágó késekkel és géppuskákkal felfegyverzett hét tagja végigment az asztalok között, és ráparancsoltak a vendégekre, idézzenek a Koránból, mondjanak el egy imát. „Csak a külföldieket öljük meg” – mondták a terroristák, és megengedték Faráznak, hogy néhány lefátyolozott muszlim nővel együtt elhagyja a helyiséget. Szólt, hogy bent van két barátnője. A csoport egyik parancsnoka végigmérte a lányokat, és mivel európai ruhát viseltek, nem engedte ki őket. Faráz úgy döntött, hogy akkor ő is visszafordul, velük marad. A többiekkel együtt őt is meggyilkolták.

Testvére így nyilatkozott róla a merénylet után: „Amikor azt mondták neki, hogy megmentheti az életét, mert muszlim, miközben a két lány számára nem volt menekvés, Faráz úgy döntött, visszafordul, és velük együtt várja sorsa beteljesedését. Ha jól tudom, azt kérték tőle, mondjon el egy imát. Ő igaz muszlim volt, de nem azért, mert tudta az imákat, hanem azért, mert feláldozta az életét másokért.”

A hagyományosan mérsékelt muszlim többségű országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megszaporodott a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. 2013 óta mintegy két tucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozó személyt, aktivistát és külföldi segélyszervezetek munkatársait gyilkolták meg fegyveres támadók. Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, a merénylet előtti pénteken egy hindu templom dolgozóját kaszabolta halálra három támadó.

Orientalista.hu – (Huffingtonpost, Magyar Kurír)

Megosztom:

,
Back to Top ↑