Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 05. 15.

Muszlimok és keresztyének Egyiptomban

2016. 05. 15.

A Közel-Kelet legnagyobb evangéliumi gyülekezete az egyiptomi Kasr el Dobara, hétezer tagot számlál. A megtérések és betérések folyamatosak. Kairó elhíresült főterétől, a Tahrírtől pár száz méterre van a templomuk.

Az arab tavaszként emlegetett drámai, megrázkódtató események 2011-ben kezdődtek. Minden megmozdult és felfordult jó néhány arab országban. Kormányellenes tüntetések, forradalmak törtek ki egymás után Algériában, Tunéziában, Szíriában, Líbiában, Jordániában, Jemenben és Egyiptomban. A vérontás nem állt meg, az áldozatok száma mára több százezer. Milliók menekültek és menekülnek lakóhelyükről. Mindez hatással van Európára és az egész világra. A jövőt, a távolabbi következményeket még nem látjuk.

Az említett gyülekezet missziós csapata február végén Budapesten járt. A Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) és más missziós szervezetek koordinálásában kétnapos konferenciát tartottak. Az egyiptomi keresztyén testvérek megosztották tapasztalataikat az egybegyűltekkel a menekültek között végzett munkájukról. Elmondták, hogy a keresztyén lelki ébredések együtt járnak az üldözésekkel is. (Az ősi kopt egyházon belül is születnek és növekednek gyülekezetek. 2011 novemberében ötvenezer hívő imádkozott együtt Kairó mellett.) A szélsőségesek az elmúlt években hetvenkét templomot romboltak le és gyülekezeteket zavartak szét Egyiptomban. Sokakat megöltek, megkínoztak. A forradalom idején hetekig nem működött a rendőrség. Egy alkalommal a gyülekezet kétezer tagja gyűlt össze, hogy imádkozzanak és védjék egymást, családjaikat, asszonyokat, gyermekeket. A hívő férfiak botokkal „felfegyverkezve” néztek szembe a gépfegyveres támadókkal…

A gyülekezet kórházat, ingyenkonyhát és más szolgálatot tart fenn. Személyválogatás nélkül segítenek minden rászorulónak. Gyógyítják, etetik, gondozzák őket. Sokan megkérdezik: „Miért viselkedtek így velünk, hiszen mi bántottunk, gyűlöltünk titeket?” Korábban éveken át tartott, amíg egy muszlim hátterű ember betért a keresztyén gyülekezetbe, most ez naponta megtörténik. Sokszor megesik az is, hogy a hívőket megállítják az utcán, és hitükről, Jézusukról kérdezik őket. Újjászületések által növekszik a gyülekezet.

A Kasr el Dobara évente tizenkét szolgáló csoportot küld ki a környező országok menekülttáboraiba. A legkülönbözőbb munkákat végzik. Vannak, akik sérült, árva gyermekekkel foglalkoznak, például olyan lányokkal, akik fogságból szabadultak. Játékkal, sporttal, zenével, és ha adódik, evangéliummal vigasztalnak.

Megérintett a kairói vendégek érett bölcsessége, intelligenciája és Lélektől átitatottsága. Hangsúlyozták, hogy nem a „térítés” a céljuk, minden rászorulón segítenek, mert mindenki Isten teremtménye. Ha úgy alakul, hitükről is szólnak. Láthatóan Isten áldása kíséri munkájukat. „…Egyiptom megismeri az Urat.” (Ézs 19,19–25)

Megjegyzés: (A missziós csapatról biztonsági okok miatt nem készült fénykép.)

A cikk az Evangélikus Élet magazin 81. évfolyam, 15. számában jelent meg, 2016. április 17-én.

Orientalista.hu – Evangelikus.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑