Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2015. 06. 18.

Muszlimoknak világszerte megkezdődött a szent hónap: a Ramadán

2015. 06. 18.

A világ minden tájáról több millió muzulmán számára kezdődött meg a Ramadán szent hónap. Irán, Egyiptom, Szaúd-Arábia, és a legtöbb más ország csütörtököt nyilvánította a szent böjt első napjának.

 Ez példátlan, hogy a legtöbb muzulmán országban azonos időpontban határozták meg a Ramadán kezdetét, mert a meghatározáshoz szükséges Hold-észleléseken alapuló módszertan szinte lehetetlenné teszi a muszlim államok számára, hogy egységesen kerüljön megállapításra ezen időpont.

Pakisztán az egyetlen muzulmán többségű ország, amely még nem jelentette be a szent hónap kezdetének megállapítására vonatkozó döntését.

13cba7a5-5d88-42fb-b928-1b648af28bc6

Egy palesztin fiú tűzijátékkal ünnepli a Ramadán szent hónap kezdetét Rafah-ban 2015. június 17-én

A Ramadán az iszlám naptár kilencedik hónapja, amely során a muszlimok szerte a világon megkezdik a 30 napos böjtjüket, melyet napnyugtakor az esti imádkozás tör meg, amit az „iftár”, azaz csoportos étkezés követ, ahova meghívják a családtagokat és a barátokat.

A böjt célja, hogy emlékeztesse a híveket a szegények sorsára, így szolgálva az egyik legfőbb ösztönzést a gyakorló muszlimok számára, hogy vegyenek részt jótékonysági tevékenységekben a hónap során.

A Ramadán nagyon jó példája az önuralomnak, és növeli a hatalomtól való tartózkodást a muszlim országokban kialakult válságok idején. A böjt nagyon előnyös továbbá a fizikai egészség megőrzésére, mivel méregteleníti a szervezetet.

A hónap során kifejezetten ajánlott a muzulmánok számára, hogy tartózkodjanak a rágalmazástól, káromkodástól és összetűzésektől, a lélek tisztulásáért.

Mivel az iszlám naptár rövidebb, mint az általunk használt Gergely-naptár, így az ünnep ahhoz képest folyamatosan vándorol, évről évre más időpontra, általában 11 nappal korábbra esik, mint az előző évben.l

Idén a Ramadán a nyári napforduló idejére esik, így a muzulmánoknak hosszú órákon át kell tartózkodniuk az evéstől és ivástól. A böjt ideje még sokkal hosszabb a skandináv országokban lévő muszlimok számára, ahol csak mintegy három órát tölthetnek evéssel és ivással a naplemente és a napfelkelte között.

Egyes becslések szerint 1,6 milliárd muszlim él a világban, ebből a többségüket 49 ország tömöríti magába.

Orientalista.hu – Tia (persianews, Press TV)

Megosztom:

Back to Top ↑