Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2017. 04. 21.

Muzulmánok és koptok örömmel várják Egyiptomba Ferenc pápát, a béke hírnökét

2017. 04. 21.

Kairó/ „Ferenc pápa egyike a legnagyobb vezetőknek, akik képesek elvezetni a világot a béke és a biztonság felé. Ezért döntöttünk úgy, hogy újra fölvesszük a párbeszéd fonalát, mivel mérsékeltnek és a béke emberének tartjuk, melyek egyben a mi célkitűzéseink is. Elhatároztuk tehát, hogy együttműködünk vele és reméljük, hogy a konferencia fényt hoz ebbe a szomorú időszakba, amelyet ma élünk az immár világszerte lecsapó terrortámadások közepette”.

Ezt nyilatkozta a Sir olasz katolikus hírügynökségnek Abdel Rahman Moussa nagykövet, az al-Azhar nagyimámjának külügyi tanácsosa. Az interjúban a pápáról, illetve arról a békekonferenciáról esik szó, amelyet április 28-án tartanak a kairói székhelyű híres szunnita egyetemen. Mint ismeretes, Ferenc pápa jövő pénteken és szombaton, vagyis április 28-29-én Egyiptomba utazik, ahol találkozik a helyi katolikus püspökökkel és II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkával is.

Összeköt minket a vér ökumenizmusa

A kopt pátriárka is a béke és az igazság valódi tanúságtevőjének tartja Ferenc pápát. Bárhová is megy, elviszi a legkiszolgáltatottabb és legtöbbet szenvedő emberek hangját. Bárhol is legyen, béke van. Ezért örülünk ennek a látogatásnak – mondta a kopt vezető, aki emlékeztet Ferenc pápa meghatározására, miszerint a keresztényeket összeköti a „vér ökumenizmusa”. Az Úr vértanúi mindenütt ott vannak. Megerősítik a kereszténységet mindenütt, ahol elterjedt, és erősebbé teszik a hitet. Vérük tartja meg az egyházat az idők folyamán és erősíti meg a nehézségekben.

II. Tavadrosz kiemelte, hogy sajátos kötelék fűzi a pápához, amelyet jól jelképez a május 10-i közös imádság a katolikusok és kopt ortodoxok közötti testvéri szeretet ünnepén. Ezt a dátumot közösen határozta meg a két keresztény vezető III. Senuda kopt ortodox pátriárka vatikáni látogatásakor, amikor 1973. május 10-én találkozott VI. Pál pápával. Ezt a speciális kapcsolatot erősítette meg Ferenc pápa levele, melyet Tavadrosz pátriárkának küldött Húsvét alkalmából.

Ebben így ír: „A sötétség, a kudarc és a bűn legyőzhető és egy új út kezdete lehet. A keresztény egyházak vállaljanak egyre mélyebb szolidaritást az evangélium hirdetésében, azokat szolgálva, akik a leginkább rászorulnak”.

Egyetlen vallás sem engedheti meg a világon, hogy embereket öljenek

Az al-Azhar békekonferenciájára meghívtak több mint 200 résztvevőt a világ minden tájáról. A szunnita egyetem vezetői mellett jelen lesznek a főbb közel-keleti egyházak képviselői, akik valamennyien szeretnék elmélyíteni a párbeszédet. Az a feladatunk, hogy együtt dolgozzunk és partnerek legyünk a béke keresésében – nyilatkozta Abdel Rahman Moussa.

A jelenlegi feszült helyzettel kapcsolatban – utalással a legutóbbi egyiptomi merényletekre – leszögezte: a terrorizmusnak nincs vallása, nincs hazája, és egyetlen vallás sem engedheti meg a világon, hogy embereket öljenek. A terrorizmus nem válogat muzulmánok és nem muzulmánok között, hanem terrorizálni akarja az embereket és bizonytalan légkört akar teremteni.

A nagyimám tanácsosa bejelentette, hogy a békekonferencia végén zárónyilatkozatot tesznek közzé, amely békefelhívás lesz az egész világon a terrorizmus megfékezésére.

Ferenc pápa kairói látogatása idején a nagyimám meghívására jelen lesz Bertalan (Bartolomeosz) konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is. Részt vesz a békekonferencián, azt jelezve, hogy az ökumenikus és a vallásközi párbeszéd határozottan halad előre a maga útján – olvassuk az Osservatore Romano vatikáni napilap cikkében.

Orientalista.hu – Radiovaticana

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑