Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Iszlám világ

2016. 09. 12.

Muzulmánok milliói ünneplik az Eid al-Adhát

2016. 09. 12.

Muzulmánok milliói ünnepelik az Eid al-Adhát (áldozati ünnepet), amely az éves haddzs zarándoklat csúcspontját jelenti számos országban.
Muszlimok gyűlnek össze a mecsetekben és szabadtereken, hogy részt vegyenek a muszlim naptár szerinti egyik legjelentősebb ünnepségen.

thai-muszlimok

Thai muzulmánok imádkoznak az Eid al-Adhán, azaz áldozati ünnepen, Thaiföld déli Narathiwat tartományban, 2016. szeptember 12-én – AFP

Iránban tömeges imádkozást tartanak a fővárosban, Teheránban. Seyyed Ahmad Khatami ajatollah vezeti az áldozati ünnepi imádságokat magas rangú tisztviselők és az élet különböző területéről származó neves emberek részvételével.

irani-muszlimok

Irániak imádkoznak az Eid al-Adhán, a fővárosban, Teheránban, 2016. szeptember 12-én – Press TV

A muszlimok hagyományosan a juh, szarvasmarha, teve és egyéb állatok áldozatával ünneplik ezt a napot.

Az Eid al-Adhával azon isteni parancsra emlékeznek, mely arra kötelezte Ibrahim vagy Ábrahám prófétát (BLV), hogy feláldozza fiát, Ismailt (BLV). A próféta alávetette magát az isteni akaratnak, ezért közvetlenül fia feláldozása előtt az Isten közbelépett és egy kost adott Ábrahám prófétának, hogy azt áldozza fel utódja helyett, mivel sikeresen teljesítette a próbatételt.

A haddzs legfőbb szertartásait egy ötnapos időszak során végzik a hívők a muszlim holdnaptár 12. Dhu al-Hijjah havának nyolcadik napjától.

A haddzs zarándoklat egy vallásos szertartás, amelyet legalább az élete során egyszer minden olyan muszlimnak el kell végeznie, aki ezt az utazást megengedheti magának.

afgan-muszlimok

Afgánok üdvözlik egymást az Eid-al-Adha imádságok után a kabuli Shah-e Do Shamshira mecsetnél Afganisztánban, 2016. szeptember 12-én – AFP

A haddzs az iszlám öt pillére közül az egyikként a legnagyobb tömeges zarándoklat a világon.

A szent zarándoklat egyszerre mutatja a muszlimok közti egységét és Allah előtti engedelmességüket.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

,
Back to Top ↑