Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 03. 09.

Nagy Britannia: Sokan tiltakoznak a szaúdi koronaherceg látogatása miatt.

2018. 03. 09.

Több muszlim szervezet is tiltakozó levelet írt Theresa May brit miniszterelnöknek a miatt, hogy a napokban Nagy Britanniába látogatott Mohamed Bin Salman herceg akinek ez az első hivatalos látogatása a szigetországban. A Muslim Association of Britain például a szaúdi herceget vádolja a Jemenben kialakult háborús helyzetért és humanitárius katasztrófáért.

A vádak nem teljen alaptalanok, hiszen Szaúd Arábia és szövetségesei 2015 márciusában támadták meg Jement azért, hogy visszajuttassák a hatalomba a korábbi szaúdi barát kormányt. Az azóta is tartó fegyveres konfliktusnak egyes számítások szerint eddig 13 600 áldozata van. A hadműveleteket pedig személyesen Bin Salman herceg irányítja aki egyben Szaúd Arábia hadügyminisztere is. A szaúdi királyi család jemeni háborúját az Egyesült Államok és Nagy Britannia is támogatja akik próbálják megakadályozni, hogy nehogy az ő érdekeikkel ellentétes kormány kerüljön Jemen élére.

A brit ellenzéki politikusok azért is bírálják Theresa May-t a szaúdi herceg látogatása miatt, mivel Nagy Britannia elég komolyan belekeveredett a jemeni eseményekbe és az ottani háborús bűncselekmények támogatásába. A brit hadiipar ugyanis olyan, a nemzetközi jog által tiltott fegyverekkel látja el a szaúdi hadsereget mint például a kazettás bombák. A brit ellenzék szerint pedig ezzel a brit kormányt is terheli a felelősség a civilek ellen elkövetett háborús bűncselekményekért. És ez nem is nagyon zavarja a brit kormányt, hiszen Nagy Britannia 500 százalékkal növelte a fegyver eladásokat Szaúd Arábia felé amióta a jemeni konfliktus elkezdődött. A The Independent brit lap szerint eddig 6,4 milliárd font értékben adtak el a szaúdi félnek harci repülőgépeket, precíziós bombákat és rakétákat. (Kíváncsi lennék rá, hogy a kazettás bombák szerepelnek e a számlákon.)

A tiltakozások ellenére a brit vezetők királyi fogadtatásban részesítik a három napos látogatásra érkező szaúdi koronaherceget. Közös ebéden vesz részt a királynővel és két látogatást is tesz a királyi családnál. Továbbá találkozik nemzetbiztonsági tisztviselőkkel és látogatást tesz a miniszterelnöki rezidencián. Az ellene tüntető csoportok azonban mindenhol transzparensekkel várják Londonban és tüntetnek a jemeni háború és a szaúdiakkal kötött fegyver kereskedelmi egyezmény ellen.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Press TV

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑