Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 05. 18.

Nagy várakozás előzi meg Ferenc pápa örményországi útját

2016. 05. 18.

Örömmel készül az örmény közösség a pápa látogatására június 24. és 26. között. Rendkívül gazdag a Szentszék által közzétett program. A Vatikáni Rádió olasz munkatársa Boutros Marayati aleppói katolikus érseket kérdezte a látogatás jelentőségéről.

Ferenc pápa a háromnapos úton lerója kegyeletét az 1915-16-os népirtás áldozatai előtt, együtt imádkozik a békéért és közös nyilatkozatot ír alá az örmény apostoli egyházzal, valamint találkozik a helyi katolikus közösséggel.

Boutros Marayati aleppói katolikus érsek így számolt be a várakozásokról: Az örményeket büszkeséggel és nagy örömmel tölti el a pápalátogatás híre, elsősorban azért, mert Ferenc pápa jól ismeri az örmények történelmét, másrészt mert a pápa zarándokként érkezik hozzájuk, hogy megemlékezzen vértanúikról. Tavaly április 12-én szentmisét mutatott be az örmény népirtás centenáriuma alkalmából. Idén pedig a megemlékezés megkoronázásaként ellátogat Örményországba, hogy fölkeresse ezt a keresztény, mártírok vére öntözte földet és imádkozzon. Az utazásnak ökumenikus jellege is lesz, hiszen találkozik az örmény-ortodox egyház képviselőivel. Egyben bátorítani fogja az örmény katolikusokat, akik a szovjet rezsim után végre szabadon élhetnek és megnyithatták templomaikat.

Ferenc pápa látogatása és szentmiséje Gyumri városában nagy bátorítást jelent számukra. Az elnöktől a legutolsó állampolgárig mindenki ott lesz a Szentatya fogadásán. Remélik, hogy látogatása megnyitja a békés élet távlatát előttük a környező országokkal való kapcsolatokat illetően, mint ahogy elősegíti az együttműködést az országban és a diaszpórában élő örmények között – magyarázta a Vatikáni Rádiónak az aleppói örmény főpásztor.

Örményország számára azért is jelentős a pápa látogatása, mert szeretne belépni az európai országok közösségébe. A háborús gondokkal küzdő nemzet végre békére, megegyezésre vágyik. A Szentatya örményországi tartózkodásának egyik legszebb pillanata lesz, amikor fölkeresi a Khor Virap-i monostort: onnan ugyanis látszik a bibliai Ararát-hegy, amely ma török területen van. Azt üzeni a másik oldalon élő örményeknek, hogy Noé bárkája ott kötött ki, és hogy egy nap népük közel lesz Istenhez azoknak a vértanúiknak köszönhetően, akik Krisztusért adták életüket.

Ferenc pápa előtt Szent II. János Pál pápa 2001-ben ellátogatott Örményországba, amikor az ország a kereszténység felvételének 1700. évfordulóját ünnepelte. Az akkori magánlátogatással szemben most Ferenc pápa utazása szélesebb nyilvánosságot érint, mivel a Szentatya Gyumriba megy, Észak-Örményországba, ahol igen jelentős számú örmény katolikus él. Szabadtéri szentmisét mutat be a városban az ecsmiadzini örmény apostoli katholikosz áldásával, aki elkíséri a pápát. Tehát az erőteljes nyitásról szól Ferenc pápa júniusi örményországi útja – mondta még a Vatikáni Rádiónak Boutros Marayati aleppói katolikus érsek.

Orientalista.hu – Vatikáni Rádió

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑