Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 03. 29.

Nagygyűlést tartott Saleh, volt jemeni elnök

2016. 03. 29.

Az arab tavasz hatására megdöntött volt jemeni elnök, Ali Saleh hívei tartottak nagygyűlést a jemeni fővárosban.  – közölte a Russia Today.

Sanaaban több tízezer jemeni ment ki az utcára, hogy kifejezzék hűségüket Saleh ex-elnöknek. A demonstráción élesen bírálták Szaúd-Arábia agresszív támadásait.

Ali Saleh aki több mint egy éve nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, rendszerének megdöntése óta először tartott nagygyűlést.  Az időzítés nem véletlen, ugyanis a következő hónapban tárgyalások kezdődnek a jemeni felek között. Saleh a sikeresen lezajlott nagygyűlésével bebizonyította, hogy a fővárosban még mindig az ő támogatottsága a legnagyobb.

A 2011-ben mesterségesen elindított arab tavasz Jement is elérte és megdöntötte Ali Saleh rendszerét, ami a 90 –es években véget ért polgárháború után biztonságot és stabilitást hozott az országnak.

A szaúdiak befolyásának köszönhetően a Rijadhoz hű Mansour Al-Hadi került hatalomra, akit a jemeni nép és a különböző politikai szervezetek nem fogadtak el, és több hónapnyi tüntetések hatására sikeresen megdöntötték hatalmát. Al-Hadi Szaúd-Arábiába menekült, majd egy Rijad vezette katonai szövetséggel a háta mögött tért visszat Jemenbe és háborúba sodorta az országot.

Saleh aki mellesleg szunnita muszlim a síita Húszik Mozgalom és a jemeni hadsereg mellé állt és felvette a harcok a Szaúd-Arábia hadserege, Al-Hadi és Al-Kaida fegyveresei ellen.

A jemeni háború mély nyomorba taszította az országot. A Szaúd-Arábia vezette koalíció egy év után sem tudott eredményeket felmutatni.

A szaúdi agresszió több mint egy éve zajlik és több ezer civil lelte halálát. Az ENSZ jelentések is az bizonyítják, hogy a szaúdi légierő bombázásai Jemen infrastruktúráját és civilek lakta épületeit éri.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑