Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2017. 07. 18.

Nagyon sok gyereket visz el a minden idők legsúlyosabb kolerajárványa Jemenben

2017. 07. 18.

Jemenben hadjáratot indítottak a hatóságok a mindenütt szanaszét heverő szemét és a rögtönzött vízgyűjtők ellen, ezzel is próbálják lassítani a hónapok óta tomboló kolera terjedését. Az utcákat rovarirtóval fújják le a városokban, ahol mindenféle élősködő megtelepszik a szeméthegyeken.

A jemeni kolerajárvány minden idők egyik legsúlyosabbika: az elmúlt két és fél hónapban több mint 320 ezren betegedtek meg, és több mint 1700 ember – köztük nagyon sok kisgyerek – bele is halt ebbe.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában szörnyű képet festett a polgárháború sújtotta, éhínséggel küzdő országról a világszervezet humanitárius ügyekért felelős főbiztosa, Stephen O’Brien. Hétmillió embert, köztük majdnem két és fél millió alultáplált – félmillió súlyosan alultáplált öt év alatti – gyereket fenyeget az éhínség Jemenben. Ők különösen kitettek ennek a mostani járványnak, az ezzel járó hosszú és fájdalmas haldoklásnak.

A segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy bármilyen adatról legyen szó, a számok egészen biztosan sokkal magasabbak, hiszen az ország egy része megközelíthetetlen a harcok miatt, az ott élő milliókról semmit sem tudnak.

Az ENSZ tonnaszámra indítja útnak az élelmiszert, a gyógyszert és a védőoltást Jemenbe, de a szállítmányok célba érése kérdéses, mert Szaúd-Arábia blokád alá vette a térség egyik legszegényebb, legelmaradottabb országát, s igyekszik megakadályozni, hogy akár élelmiszerek, akár gyógyszerek jussanak el a helyi lakossághoz.

A legnagyobb pusztítást egyértelműen a Rijád által vezetett szunnita koalíció okozza: a szaúdiak által vezetett egységek tudatosan támadnak civil célpontokat, piacokat, kórházakat, iskolákat. Emiatt összeomlott az egészségügy, nincsen oktatás, és a civil áldozatok száma rendkívül magas.

Bár egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy az ENSZ Emberjogi Bizottságának elnöki szerepében tetszelgő totalitárius diktatúra, Szaúd-Arábia Jemenben háborús bűnök sorozatát követi el az ártatlan lakosság, köztük nők és gyermekek tömegei ellen, azonban a nemzetközi közösséget ez szemmel láthatóan nem izgatja.

Orientalista.hu – Crusader/Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑