Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Nakba: A palesztinok nemzeti katasztrófájának napja

2016. 05. 15.

Nagy-Britannia gyarmati haderejének kivonulása után a Palesztinába telepedett cionisták kikiáltották függetlenségüket, aminek következményeként közel egymillió palesztin vált földönfutóvá.

Közel hetven évvel ezelőtt az Európából és az Amerikai kontinensről Palesztinába érkező cionista telepesek egyoldalúan kikiáltották függetlenségüket és palesztin területeken létrehozták a faji és vallási alapokon nyugvó Izrael Államot.

A gyarmati elnyomástól nemrég felszabadult szomszédos arab államok, gyenge és korszerűtlen fegyverekkel háborút indított az izraeliek ellen, hogy megmentsék a palesztinokat az újabb elnyomástól. Az 1948-as első arab-izraeli háború végkimenetele az izraelieknek kedvezett, mert az Egyesült Államok fegyverszállítmányainak köszönhetően a korszerűbb fegyverekkel visszatudták verni az arab országok egyesített hadseregét.

12036478_647247165424196_2036410324267067880_n

Miközben Izrael a “függetlenségi napját” ünnepli, a palesztinok megemlékeznek az előző 68 év etnikai tisztogatásaira, mészárlásaira, elnyomására és megszállásra.

A cionista terrorszervezetek és a felfegyverzett izraeli telepesek bosszúból közel egymillió palesztint űztek el otthonaikból és több száz települést gyújtottak fel és romboltak le, hogy az elmenekülőknek esélyük se legyen a visszatérésre.

A menekültek túlnyomó többsége kívül maradt a háborút lezáró 1949-es fegyverszüneti egyezményben Izrael által vállalt lakóhely rekonstrukcióból és visszatelepítésből.

Archív képek 1948-ból: 

.

A palesztinok ezt a napot Nakba-nak vagyis nemzeti katasztrófának tekinti. A menekültek és leszármazottaik száma később millióssá duzzadt. Számuk Jordániában 3 millió, Libanonban 427 057, Szíriában 477 700, Ciszjordániában 788 108, a Gázai övezetben 1,1 millió, Szaúd-Arábiában 327 000, Öböl-menti monarchiákban 160 000 Egyiptomban  50 000 további arab államokban 160 000 az Amerikai kontinensen 1 millió Európában 500 000 és további negyedmillió palesztinnal számolnak Izraelben is.

Ez az elüldözött milliós tömeg adta a palesztin nacionalista szervezetek tömegbázisát. Az üldöztetésük kezdete óta a menekültekből alakultak meg a palesztin fegyveres csoportok, akik a mai napig egy palesztin állam függetlenségéért harcolnak.

Nakba kifejezés az arab nacionalista gondolkodó Constantin Zurejk 1948 nyarán megjelent írásában jelent meg elsőnek és később ennek köszönhetően ment át a köztudatba.

Eleinte a palesztinok a kifejezés használatától idegenkedtek, hiszen azt gondolták, hamarosan visszatérhetnek otthonaikba és ezért kifejezetten kerülték említését is. Az 1950-es és 1960-as években emiatt más kifejezésekkel írták le üldöztetésüket, de az 1990-es évektől a Nakba használata egyértelműen közkeletűvé vált.

A palesztinok  világszerte minden évben megemlékeznek a gyásznapról: 

.

A Nakba-napi megemlékezések kiszélesítése 1988-tól Jasszer Arafat nevéhez köthető, aki egyfajta tömegrendezvénnyé szervezte azokat. A megemlékezések központi elemévé vált a jól megkoreografált felvonulás, amelyben a főszerepet palesztin zászlókat lobogtató gyerekek játsszák. A felvonulások a demonstráció mellett terrortámadás lehetőségét is magukban hordozzák és emiatt ilyenkor a biztonsági erők fokozott készültségben állnak.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑