Cadmus fordítás Cadmus
Nap képe

2016. 02. 17.

Nap képe: Magyar régészcsapat dolgozott Szíriában

2016. 02. 17.

A külföldi kollégáik közül utolsóként a magyar régészek tartanak ki Szíriában, ahol a keresztes lovag várai közül az egyik legjelentősebbet tárják fel. Major Balázs archeológus és arabista a Pázmány Péter  Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője a 2000 évek eleje óta kezdte el kutatásait Szíriában.

A  háború előtt még több mint hetven magyar szakemberrel és egyetemi hallgatóval működött a magyar misszió, a háború megindulását követően azonban csökkentették a létszámot.

A mostani régészcsapat januárban indultak ki , és a mai napon térnek haza Szíriából. A magyarok kutatásainak fő helyszíne Margat vára ami a világ egyik legnagyobb keresztes lovagvár. A Földközi tenger partján fekvő Banjasz város közelében áll a középkori erődítmény. A terület a szíriai háború alatt végig a kormányerők kezén volt, így biztonságos körülmények között dolgozhattak a magyar régészek. A magyar csapat több kutatásban is részt vett. Korábban besegítenek az európai kutatók által elhagyott és a kormányerők által tavaly visszafoglalt egykori keresztes erőd, a világhírű Crac des Chevaliers kutatásába, valamint a  Damaszkusz citadellájának munkálataiba is.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑