Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Geopolitika

2019. 02. 17.

Nasrallah: Az arab vezetők csupán eszközök Izrael kezében

2019. 02. 17.

A Hezbollah libanoni ellenállási szervezet vezetője, Hassan Naszrallah szombaton a múlt heti Varsóban rendezett közel-keleti konferenciát „gyengének és elavultnak” nevezte, és figyelmeztetett, hogy azok az arab vezetők, akik a kapcsolatok normalizálása felé hajlanak Izraellel csupán „eszközök” a zsidó állam kezében.

A Mártírok Emléknapján tartott beszédében Nasrallah elmondta, hogy a lengyelországi csúcstalálkozó, amely erőteljesen az Irán elleni harcra összpontosított a régióban, arra törekedett, hogy „Irán és a régió ellenállási mozgalmaival szemben összálljon… Az ellenség megpróbálja összevonni és az ellenállással szembe fordítani a világot, miután a háborúikkal nem tudták felszámolni.”

A libanoni vezér szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „a szívéből beszélt”, amikor a konferencián kijelentette, hogy háborút akar Iránnal, utalva Netanyahu héber nyelvű nyilatkozatára.

Ugyanakkor Nasrallah azt állította, hogy

„Irán ma erős állam és erősebb, mint bárki, aki háborús célpontként tekint rá.”

A Hezbollah parancsnoka szerint a varsói csúcstalálkozón napvilágra került Izrael nyílt kapcsolata az Öböl-államokkal.

„Tudtunk az Izrael és Omán és az Egyesült Arab Emírségek közötti normalizálódásról, de a csúcstalálkozón a szaúdikkal való normalizálódást is egyértelműen láthattuk.”

A Hezbollah vezetője kritizálta a jemeni külügyminisztert, amiért a csúcstalálkozón Netanyahu mellé ült, mondván: „kiderült,… a jemeni háború egy izraeli-amerikai háború, amelyet Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek hajtanak végre.”

„Azok, akik megtámadják a jemeni népet, akik Bahreint Irán elleni intézkedésekre sarkallják, akik Izrael mellé ülnek a varsói konferencián, és normalizálják kapcsolataikat izraellel – mind az [izraeli és amerikai] terv eszközei.”

Bár Netanjahu valóban Khaled Alyemani jemeni nagykövet mellett ült, és amikor elromlott a mikorofonja a követ átnyújtotta neki az övét, melyet az izraeli miniszterelnök viccesen egy új izraeli-jemeni együttműködésnek nevezett, Alyemani Twitteren a konferencia szervezőit tette felelőssé a protokollbeli hibáért, azaz, hogy Netanjahu mellé ültették.

Nasrallah továbbá azt állította, hogy a csúcstalálkozó célja ezen felül az volt, hogy „megszüntesse a palesztin ügyet”, megjegyezve, hogy

„semmilyen utalást nem tettek a palesztinokra, holott Izrael a terror vezetője,”

a régióban.

Nasrallah utalt néhány izraeli tisztviselő közelmúltbeli kijelentéseire is, mi szerint az izraeli földi erők nem állnak készen egy háborúra a Hezbollah szervezettel, mondván, az izraeliek

„nem hisznek a hadseregükben”.

Az Izrael Védelmi Erők felkészültségének állapota főszerepet kapott az utóbbi hónapokban, különös tekintettel a Védelmi Minisztérium ombudsmanjának folyamatos, katonai vezetőkkel szembeni nyílt összeütközéseinek köszönhetően. Az ombudsman azt állítja, hogy a hadsereg siralmasan felkészületlen.

„Nem hisznek a hadseregükben. Tudják, hogy harcosaink be tudnak hatolni Galileába, de abban már nem biztosak, hogy az ő földi erőik be tudnak hatolni a mi földünkre… Az izraeli hadsereg vezető tisztviselői azt mondják, hogy nem állnak készen, különösen igaz ez a földi erőkre. A tisztek nem hisznek benne, a katonák nem hisznek benne, és a kormány sem. Ezek nem az én szavaim, hanem az izraeli hadsereg vezetőinek szavai… Ilyenre nem volt példa a múltban. A dél-libanoni lakosok nem félnek, ellenben Galilea lakói nagyon félnek. Ilyen az elrettentés. Ez a dolgok új állapota.”

Kedden izraeli hadsereg földi erőit gúnyoló héber-arab nyelvű plakátok jelentek meg a libanoni határnál, valószínűleg a Hezbollah műveként.

„Néha az izraeliek azt mondják beszédeikben: ‘Ha Nasrallah tudná, mennyi mindent tudtunk róla, akkor nem tudna éjjel aludni’. Ha az információitok helyesek, és mindent tudtok rólunk, tudtok mindenünkről, amink van, ez csak tovább erősíti meggyőződésünket, és az elrettentés még erősebb lesz.”

Továbbá azt állította, hogy a szervezetnek jelenleg 40 központja van, amelyek mindegyike nagyobb hatalommal rendelkezik, mint amivel a teljes libanoni ellenállás rendelkezett 2000-ben.

Az izraeli hadsereg pénteken jelentette be egy masszív, a Hezbollah szervezet elleni háborút szimuláló hadgyakorlat befejezését.

A 12-es csatorna szerint ez volt a legnagyobb hadgyakorlat, amin a páncélos hadsereg 401. dandárja az elmúlt években részt vett. A katonák az izraeli légierővel, valamint a mérnöki és hírszerzési egységekkel együttműködve végezték a gyakorlatokat.

A Jordán Völgyben lévő kiképző zónában több tucat tank, páncélozott személyszállító és helikopter sorakozott fel.

A dandár parancsnoka, Dudu Sonago ezredes, azt mondta, hogy a Hezbollah harcosai széles körű tapasztalatokat szereztek, és kifinomultabb harctechnikákat sajátítottak el a szomszédos szíriai háborúban folytatott küzdelem során, miközben elmélyítették katonai jelenlétüket.

„Mivel a szíriai helyzet stabilizálódik, a Hezbollah visszahelyezi erőit Libanonba,” mondta Sonago.

„Ez már nem egy gerilla szervezet, hanem valódi hadsereg. Szíriában a hadsereghez hasonló századok és zászlóaljak ezredeiben harcoltak,”-  mondta a 12-es csatornának.

„Lakott területeken működnek, és rengeteg páncéltörővel készülnek,” tette hozzá Sonago. „Ez egy olyan kihívás, amire az Izraeli Védelmi Erőknek fel kell készülnie.”

Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑