Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 07. 15.

Nasrallah: Ha háború tör ki az USA és Irán között, az Izrael elpusztítását eredményezheti

2019. 07. 15.

Az Irán támogatását élvező Hezbollah szervezet vezetője azt mondta pénteken, ha háború tör ki az Egyesült Államok és Irán között, abba Izraelt is be fogják húzni.

„Irán kegyetlen és erőteljes bombázásra képes Izrael ellen,” nyilatkozta Hassan Nasrallah egy interjúban, melyet az Al-Manar TV adott le.

„Amikor az amerikaiak megértik, hogy ez a háború elpusztíthatja Izraelt, újra átgondolják.”

Két hete egy vezető iráni törvényhozó azt nyilatkozta, hogy Izrael „fél órán belül” megsemmisül, ha az Egyesült Államok megtámadja az Iszlám Köztársaságot.

„Ha az USA megtámad bennünket, Izrael hátralevő ideje csupán fél óra lesz,” mondta a Mehr hírügynökség szerint Mojtaba Zolnour, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának elnöke.

Nasrallah ugyanakkor azt állította, a regionális szereplők a háború megakadályozásán dolgoznak.

„Kollektív felelősségünk a térségben, hogy megakadályozzunk egy amerikai háborút Iránnal,” hozzátéve, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek nem érdekeltek a konfliktus kitörésében.

Nasrallah a Hezbollah katonai képességeivel kapcsolatban azt mondta, jelentős fejlődésen mentek keresztül a terrorszervezet és Izrael közötti 2006-os háború óta.

„A fegyvereink mind minőségben, mind mennyiségben fejlettebbek, precíziós rakétáink és drónjaink is vannak.”

Izrael becslései szerint az Irán támogatta csoport több mint 100 000 rakétából és lövedékből álló arzenállal rendelkezik.

Az interjú során egy izraeli térképet elővéve Nasrallah megmutogatta azokat a stratégiai célpontokat, amiket elmondása szerint a Hezbollah megtámadhat, többek között a Ben Gurion Nemzetközi Repteret, fegyverraktárakat, sótalanító üzemeket, az asdodi kikötőt valamint a Vörös-tengernél fekvő Eilatot.

Nasrallah azt állította, bár olyan támadó képességekre és fegyverekre tettek szert, melyek megváltoztatják az erőviszonyokat, meggyőződése, hogy nem kerül sor háborúra, mert Izrael fél a következményektől.

Joel Sztrik vezérőrnagy, az izraeli hadsereg szárazföldi erejének év elején kinevezett parancsnoka áprilisban azt nyilatkozta, a Hezbollah továbbra is meglepetés inváziót tervez északon, annak ellenére, hogy az izraeli hadsereg felfedte és megsemmisítette a határokon átnyúló alagútjait.

Nasrallah Szíria kapcsán megjegyezte, hogy a közelmúltban elkezdődött a harcosok kivonása, akik 2013 óta Szíria oldalán harcolnak a háborúban. Pontos számadattal azonban nem szolgált.

„Minden területen jelen vagyunk…, de amíg nincs rá gyakorlati szükség, nem kell nagy számban ott lennünk.”

Nasrallah hangsúlyozta, az izraeli légicsapások Szíriában nem fogják Iránt vagy szövetségeseit csapatai kivonására kényszeríteni.

Josszi Cohen, a Moszad hírszerző szolgálat vezetője a hónap elején egy konferencián azt mondta, Izrael „nem engedheti, hogy Szíria az iráni erők vagy ellenünk dolgozó erők terepévé váljon. Nem engedhetjük, hogy Szíria logisztikai bázissá váljon a Hezbollah-nak és Libanonnak szánt fegyverek mozgatásához.”

„Izrael az elmúlt években több száz légicsapást hajtott végre, nyíltan és titokban, melyekről csak néhány került nyilvánosságra, hogy megakadályozzuk a katonai jelenlét megszilárdítását és a precíziós vezérlésű lőszerek gyártását.”

Gadi Eisenkot ex-vezérkari főnök januárban a New York Times-nak azt nyilatkozta, 2017 januárjában a biztonsági kabinet egyhangúan jóváhagyta számára, hogy fokozza a szíriai légicsapásokat, szinte mindennapossá. Csak 2018-ban Izrael 2000 bombát dobott iráni célpontokra.

Újkelet.live

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑