Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 05. 26.

Nato –laborban gyártják a harci drogot az Iszlám Államnak?

2015. 05. 26.

Az Iszlám Állam elképesztő brutalitásával szembesülve újra meg újra feltesszük magunknak a kérdést: hogy aljasodhatnak idáig emberi lények? A társadalmi és ideológiai mozgatórugók mellett egyre több szó esik egy nagyon is prózai okról: totál be vannak tépve.

A terrorszervezet fegyveresei az ütközetek és mészárlások előtt egy kis fehér pirulát vesznek be – írja L’express A tabletta megszünteti a félelmet, eltompítja a veszélyérzetet,, szinte emberfelettire növeli az állóképességet – és nem utolsó sorban kikapcsolja az érzelmeket. Néhány perc alatt egy átlagos huszonéves fiatalból tökéletes dzsihádista harci robotot csinál:

nem fél, nem hátrál meg, nem fárad, nem kegyelmez.

A Captagon nevű szer nem csak a harctéren tesz jó szolgálatot az IÁ-nak. Mélyen vallásosnak mondott értékrendjükbe ugyanis a kábítószer kereskedelem valahogy mégis belefér. Az illegális olajbiznisz, és a foglyul ejtett nőkből csinált szexrabszolgák eladása mellett ez a terroristák legfontosabb bevételi forrása. A zenehallgatást és a futballszurkolást is halálos bűnnek tekintő fanatikusok tehát valójában csempészek, stricik és dorgdílerek.

A Captagont eredetileg a hiperaktivitás, narkolepszia és depresszió kezelésére fejlesztették ki a hatvanas években, ám a nyolcvanas években a világ legtöbb országában betiltották, mert gyakran vezetett függőséghez. A gyógyszerből a Közel-Kelet legelterjedtebb kábítószere lett. Becslések szerint egyedül Szaúd Arábiába évente 55 millió tablettát csempésznek be. A cucc olcsó, hiszen legálisan beszerezhető összetevőkből aránylag könnyen előállítható. Egy tabletta ára 5 és 20 dollár között mozog.

A szíriai háború előtt a legtöbb Captagon Libanonban készült.. Mára az Iszlám Állam vált a legnagyobb forgalmazóvá. A Tunisie Numerique című tunéziai lap ugyanakkorúgy tudja, a tablettát nagy számban gyártják “egy bulgáriai NATO-laboratóriumban”, és innen kerül az IÁ fegyvereseihez. “A gyanakvásra hajlamos emberek ezzel végképp bizonyítva láthatják, hogy a szuperhatalmak és a NATO keze benne az Iszlám Állam felemelkedésében. – jegyzi meg a cikk szerzője. Más forrás egyelőre nem erősíti meg ezt az értesülést, az azonban tény, hogy 2007 júliusában Szófiában csaknem 800 kg Captagont foglaltak le.

2011-ben a fősodratú sajtó körberöhögte Kadhafit, és a líbiai vezető paranoiájának tudta be, hogy az ellene lázadó iszlamistákat azzal vádolta, hogy harci drogok hatása alatt állnak.

Alfahir.hu – Balogh Gábor

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑