Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2021. 04. 18.

NAÜ: Irán valóban megkezdte a 60 százalékosra dúsított urán előállítását

2021. 04. 18.

Irán megkezdte a 60 százalékosra dúsított urán előállítását natanzi nukleáris létesítményében – közölte a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombat este.

A NAÜ ezzel megerősítette a korábbi iráni bejelentéseket, miszerint az iszlám köztársaság, válaszul a natanzi nukleáris létesítménye ellen a napokban elkövetett szabotázsakcióra, fokozza a dúsítás szintjét.

“Az ügynökség ma igazolta, hogy Irán megkezdte urán-hexafluorid gáz 60 százalékos dúsítását Natanzban” – olvasható a NAÜ közleményében. Az uránt a gáz dúsításával nyerik ki erre szolgáló különleges centrifugákban.

A tagállamainak szánt bizalmas NAÜ-jelentéséből, amelybe a Reuters hírügynökség betekintést nyert, további részletek derülnek ki. Irán NAÜ-höz eljuttatott nyilatkozata szerint a dúsítás mértéke 55,3 százalék. A NAÜ mintát vett a végtermékből, hogy függetlenül is igazolhassa az Irán által bejelentett adatokat. A vizsgálati eredményeket az ügynökség tájékoztatása szerint a megfelelő időben közzéteszik.

A 2015-ös többhatalmi atomalku értelmében az iszlám köztársaság csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathatna legfeljebb 3,67 százalékos urándúsítást Natanzban, ami messze elmarad az atomfegyverekhez szükséges 90 százalékos tisztaságtól. Irán azonban az utóbbi hónapokban fokozatosan 20 százalékra emelte az urándúsítás mértékét.

A natanzi szabotázsakció fokozta a feszültséget az iráni atomprogram körül. A NAÜ székhelyén éppen folynak a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is térjen vissza a hathatalmi megállapodáshoz, amelyből Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott korlátozásokat.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑