Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2022. 08. 15.

Negyven halottja van egy egyiptomi kopt templomban pusztító tűznek

2022. 08. 15.

Legkevesebb negyvenegy halálos áldozata van egy tűznek, amely egy kopt ortodox templomban pusztított vasárnap Egyiptomban. Az áldozatok közül legalább tíz gyermek.

A katasztrófa a Gíza város Imbaba negyedében található, a Szent Mercuriusként is ismert Abu Szifinről elnevezett templomban történt. A tűz elzárta az egyik kijáratot a misére összegyűlt mintegy ötezer hívő előtt, emiatt pánik tört ki és többeket agyontapostak.

Tizenhat ember sérült meg, közöttük a mentésben részt vevő négy rendőr.

A belügyminisztérium közleménye szerint a tűz az épület második szintjén lévő klímaberendezésben keletkezett elektromos meghibásodás miatt, aminek következtében hatalmas füst áradt el az épületben.

A halálesetek fő oka füstmérgezés volt – közölte a belügyminisztérium.

A rövidzárlat okozta tüzek nem ritkák Egyiptomban. 2020 végén egy Covid-19-ben szenvedő betegeket kezelő kórházban keletkezett tűzben legalább heten haltak meg.

Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök telefonon beszélt II. Tavadrosz kopt keresztény pápával, hogy kifejezze neki részvétét a tragédia miatt – közölte az elnöki hivatal.

“Figyelemmel kísérem a tragikus baleset fejleményeit” – írta esz-Szíszi a Facebookon. “Minden érintett állami szervet és intézményt utasítottam, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, és azonnal foglalkozzanak a balesettel és annak következményeivel.”

Gíza Egyiptom második legnépesebb városa, Kairóval szemben fekszik a Nílus túlpartján.

Az egyiptomi keresztények az ország 90 millió lakosának mintegy 10 százalékát teszik ki, és régóta panaszkodnak hátrányos megkülönböztetésére a muszlim többségű országban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑