Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 03. 11.

Nem sérti az iráni rakétagyakorlat a nukleáris megállapodást

2016. 03. 11.

Hossein Jaberi Ansari, az iráni külügyminisztérium szóvivője (a képen) kifejtette, hogy a közelmúltban végrehajtott rakétagyakorlatok nem sértik a Teherán és a hat nagyhatalom közt létrejött Közös Átfogó Cselekvési Tervet (JCPOA), más néven nukleáris megállapodást.

Újságíróknak adott csütörtöki nyilatkozatában a szóvivő azt mondta, a rakétagyakorlatok nem mennek szembe az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231-es számú határozatával.

“Néhány nyugati vád ellenére, az országos hadgyakorlatokban fellőtt ballisztikus rakéták nem sértik a JCPOA megállapodást vagy a 2231. számú ENSZ-határozatot. A hadgyakorlat során a rövid-, közép- és hosszú hatótávolságú ballisztikus rakéták fellövése az elrettentésért és védelemért volt. Egyik sem hordoz nukleáris robbanófejet, ami mellesleg Irán védelmi doktrínájában sem szerepel”, – tette hozzá.

Korábban Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Teherán ballisztikus rakéta előállítása és tesztje nem sérti az ország és a nagyhatalmak közt létrejött nukleáris megállapodás hatáskörét.

 Zarif kifejtette, hogy egy bekezdés szerepel az ENSZ Biztonsági Tanácsa mellékletének 2231 (2015) számú határozatában ezzel kapcsolatban, amely nem érinti Iránt.

„A melléklet ezen bekezdése rakéták esetében nukleáris robbanófejekről szól, és mivel nem tervezünk semmilyen nukleáris rakétát, így ez a paragrafus nem vonatkozik ránk”, hangsúlyozta.

Jaberi Ansari szóvivő szerint Teherán kiadott egy nyilatkozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2231. számú határozatának elfogadását követően, amely kimondja: “Irán továbbra is megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy megerősítse a védelmi képességeit annak érdekében, hogy megvédje szuverenitását, függetlenségét és területi integritását bármilyen agresszió ellen, valamint ellensúlyozza a terrorizmus fenyegetését a régióban. Ebben a kontextusban az iráni katonai képességek, beleértve a ballisztikus rakéták, kizárólag a jogos védelmet szolgálják. Ezeket nem tömegpusztító fegyvereknek tervezték, ezért nem esnek a Biztonsági Tanács határozatának és mellékleteinek hatáskörébe.”

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) kedden kezdte meg a ballisztikus rakétagyakorlatokat. Az “Eqtedar-e Velayat” nevű hadgyakorlaton taktikai és speciális feladatokat végeztek Mohammad Ali Jafari vezérőrnagy, az IRGC parancsnoka, valamint Hajizadeh tábornok jelenlétében.

A hadgyakorlatok célja az volt, hogy fejlett rakétavédelmi rendszereket teszteljenek, valamint bemutassák az IRGC erők védelmi erejét elrettentésként bármiféle, az ország területi integritását sértő idegen fenyegetés ellen.

A hadgyakorlatokat különböző földrajzi helyeken végezték, a ballisztikus rakéták tesztelésére Közép-Iránban és az ország hegyvidékes északi részén került sor.

Orientalista.hu – (Farsnews, Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑