Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 04. 13.

Nem veszítjük el reményünket – Antoniosz Azíz Mina kopt püspök az egyiptomi merényletekről

2017. 04. 13.

Antoniosz Azíz Mina, Gíza kopt katolikus nyugalmazott püspöke az április 9-én, virágvasárnap Egyiptomban elkövetett merényletekről nyilatkozott a SIR (Servizio Informazione Cattolica) olasz katolikus hírügynökségnek.

„Ez merénylet az ország egysége ellen, és főként a keresztények ellen, hogy emlékeztessék őket arra, nincsenek jogaik. Ez a merénylet az ország keresztény kisebbsége ellen irányul, mely aggódva várja Ferenc pápát” – nyilatkozta Antoniosz Azíz Mina, Gíza kopt katolikus nyugalmazott püspöke a SIR olasz katolikus hírügynökségnek adott interjújában. „A keresztények elleni támadás garantáltan a terroristákra irányítja a sajtó figyelmét, sokkal inkább, mintha a hadseregre, vagy a Sinai határvidékre támadtak volna. Most akkor támadtak meg bennünket, amikor sokan jöttünk össze az ünnepi szertartásokra, tehát egyértelmű a szándékuk, hogy vérfürdőt akartak rendezni” – emelte ki Mina püspök, aki egyébként a kairói alkotmányozó nemzetgyűlésben a kopt katolikus egyház képviselője. Hangsúlyozta: „A támadás három héttel Ferenc pápa látogatása előtt történt, amikor Egyiptomban halálos támadást intéznek az egyiptomi nép ellen, de főként annak keresztény része ellen”.

„A merénylet az ország egysége ellen irányul” – folytatta a kopt püspök. „Immár évtizedek óta tapasztaljuk annak a kockázatnak a növekedését, amit a vallási fanatizmus és szélsőségesség hoz magával. Nagyon sok egyiptomi fiatal szenved igazi és valóságos agymosást a mai iszlám fundamentalista áramlatoknak köszönhetően. A politikai és vallási hatóságoknak orvosolni kellene ezt a helyzetet, hogy elkerüljék hasonló esetek megtörténtét”. A pápa április 28-29-i útjával kapcsolatban a kopt katolikus püspök véleménye szerint „nem lesz baj”. „Nagyon intenzívek a biztonsági intézkedések és biztos vagyok abban, hogy nem lesz semmi probléma. De még a pápalátogatás előtt itt a húsvét, amit a keresztényeknek meg kell ünnepelniük, ennek pedig most soha nem látott mértékben lesz véres és szomorú-keserű íze” – állapította meg Mina püspök.

„Hány és hány család siratja a mártírjait a tegnapi merénylet miatt! Ennek ellenére nem vesztjük el a reményünket és ez még erősebbé tesz minket a hitünkben. Nem győztek le bennünket, megünnepeljük a húsvétot, és Ferenc pápa látogatására bízzuk Egyházunk növekedését, aki más vértanúkat is sirat. A pápa azt kérte, hogy imádkozzunk, hogy Isten térítse meg a terroristák szívét és adjon békét. Egyiptom keresztényei a reménység harcosai”.

A tegnapi támadások a tavaly december 11-én történt öngyilkos merénylet folytatásának tekinthetők, mely a Szent Péter és Pál-templomban történt, közel a kairói Szent Márk-székesegyházhoz, melynek során huszonyolcan meghaltak, negyvenen pedig megsebesültek. A kopt keresztények az egyiptomi lakosság tíz százalékát alkotják és áldozatai egyúttal a Sinai-félszigeten működő dzsihadista fegyvereseknek, valamint a Muzulmán Testvérek csoportjainak is, akik Mohamed Mursi elnök eltávolítása után templomokat, keresztények családi házait és tulajdonaikat támadták meg.

Marx Reinhard bíboros, a német püspöki konferencia elnöke vasárnapi nyilatkozatában „mély megrendüléséről és szomorúságáról beszélt a vasárnapi kettős egyiptomi terrorcsapás nyomán. A keresztény kisebbség elleni támadás elveszi az életkedvüket és emigrációra kényszeríti őket. Mindez ráadásul a közeli pápalátogatás előtt a gyűlölet magvait hinti el. A merényletek a keresztények és a muzulmánok közötti békés együttélést ássák alá. Ám a tetteseknek nem szabad elérnie a céljukat!” – figyelmeztet nyilatkozatában a német püspöki konferencia elnöke.

A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet is nyilatkozatban bélyegezte meg a merényletsorozatot. „Egyiptom a megfékezhetetlen barbárság hónapjait éli” – fogalmaznak a terrorcselekmények kapcsán, melyek 4,2 millió egyiptomi keresztény embert tartanak rettegésben. Utalnak arra is, ahogy „az egyiptomi elnök részéről bátorító diplomáciai üzenetek érkeztek, de a legfontosabb kérdés most a biztonság garantálása”. A konkrét segítségen túl a nemzetközi karitász szervezet imádságra szólít fel mindenkit.

Orientalista.hu – Magyar Kurír, Vatikáni Rádió)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑