Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 01. 11.

Németország katonai kiképzőket tervez küldeni Líbiába

2016. 01. 11.

Németország katonai kiképzőket tervez küldeni Líbiába, hogy segítse az észak-afrikai ország fegyveres erőinek felkészítését az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet helyi szárnya elleni harcban – értesült a Der Spiegel német hírmagazin.

A lap szombati számában azt írta, hogy nem nyilvános kormányzati tervek szerint a német katonák olasz kollégáikkal együttműködve hónapokon belül megkezdhetik a kiképzést.

A tervezet alapján a német hadsereg (Bundeswehr) 150-200 kiképzőjét küldenék Líbiába. A kiképzéshez az észak-iraki kurd önvédelmi erőknek nyújtott külföldi támogatás nyújtana példát, és biztonsági okokból nem Líbia, hanem a szomszédos Tunézia területén zajlana a művelet – áll a Der Spiegel jelentésében.

A berlini védelmi minisztérium nem kommentálta a lap értesüléseit.

A német kormány a héten arról döntött, hogy 550 katonával növeli a Maliban és Irakban szolgálatot teljesítő, a dzsihadisták elleni harcot támogató csapatai létszámát. A döntést a berlini parlamentnek még jóvá kell hagynia.

Líbia Moammer Kadhafi  halálát követően gyakorlatilag részekre szakadt, ellenőrzéséért különféle fegyveres szervezetek harcolnak egymással. A zűrzavarban egyre nagyobb befolyást szerez az IÁ, amely ellenőrzése alá vonta Szirt városát, és több olajmezőt is megtámadott.

Az országban a múlt hónapban kötött békemegállapodást a nemzetközileg elismert kormány és a fővárost, Tripolit uraló iszlamista fegyveres szövetség. A külföldi katonai támogatás vélhetően csak abban az esetben lenne kivitelezhető, ha megkezdődne az egyezség végrehajtása, és ennek részeként felállna a nemzeti egységkormány Líbiában.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑