Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 11. 30.

Németország új katonai támaszpontot keres

2016. 11. 30.

Németország alternatívát keres fegyveres erőinek a török, Incirlik támaszpontja helyett.

A német hadsereg arra készül, hogy áttelepítse azokat a katonai repülőgépeit Törökországból Jordániába, melyeket a Nemzetközi Koalíció keretében az Iszlám Állam ellen használ. Ennek oka a háttérben meglévő politikai válság Németország és Törökország között.

A német Bild újság szerint, Németország múlthéten úgy döntött, hogy szombaton küld egy német értékelő csoportot a jordániai fővárosba, Ammanba annak érdekében, hogy a német parlament kérésére alternatívákat keressen a török Incirlik katonai bázis helyett.

A német Védelmi Minisztérium azt állította, hogy „a Tornado felderítő repülőgépek áttelepítése a török légitámaszpontról több hetet is igénybe vehet”, ezzel rámutatva arra, hogy vannak alternatív lehetőségek Jordánián kívül is, Kuvaitban, sőt Cipruson egyaránt.

Az új német álláspont azon alapul, hogy Törökország akadályozza a német parlament képviselőinek, azon német katonák látogatását, akik a dél-törökországi Incirlik légitámaszponton állomásoznak, azóta, mióta a német parlament elfogadott egy határozatot, amelyben Berlin hivatalosan is elismerte az örmény népirtást.

Angela Merkel német kancellárnak a NATO tagországok csúcstalálkozójának vasárnapi ülésén nem sikerült meggyőznie Recep Tayyip Erdogan török elnököt arról, hogy oldja fel a tilalmat, melyet a török kormány rendelt el arra, hogy német képviselők a Honvédelmi Minisztérium képviseletében ellátogassanak azokhoz a német katonákhoz, akik Németország hozzájárulásával, a Nemzetközi Koalíció keretében az Incirlik bázison dolgoznak az Iszlám Állam ellen.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑