Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2016. 09. 07.

Németországba utazott az iráni hírszerzései miniszter

2016. 09. 07.

Mahmoud Alavi iráni hírszerzési miniszter egy bejelentés nélküli utazást tett Németországba, noha megfigyelők szerint a példátlan utazás – melyről minimális információ került nyilvánosságra – rendkívül jelentős.

Egy rövid sajtóközlemény szerint, ami az iráni hírszerzési minisztérium honlapján jelent meg kedden, Alavi és az őt kísérő küldöttség a Németországi Szövetségi Köztársaság “érintett hatóságainak” meghívására utazott az európai országba.

Az utazás időzítését nem közölte a minisztérium.

Berlinben Alavi “a német hírszerzés tisztviselőivel találkozott és megvitatták a közös érdekű kérdéseket”, a sajtóközlemény szerint.

A miniszter találkozott továbbá a Berlinben lévő iráni nagykövetség személyzetével is.

Az iráni hírszerzési miniszter példa nélküli látogatása Európa szívébe egy érzékeny pillanatban történt, amikor a Daes takfiri terrorista csoport egyre nagyobb veszélyt jelent az országokra nézve világszerte. Miközben elsősorban a Közel-Keleten működik, a Daes a közelmúltban lecsapott Európában, Németországot is beleértve, továbbá Amerikában is végrehajtott terrortámadásokat.

Irán időközben a Daes ellen irányuló harc vezető szereplőjévé vált. Az Iszlám Köztársaság katonai tanácsadást nyújt Iraknak és Szíriának, a két közel-keleti országnak, melyeknek a terrorista csoport elfoglalta területeit és amelyeket a leginkább sújt a terrorista aktivitás.

Irán és Németország a kapcsolatok javításán dolgozik mióta Hassan Rouhani elnök kormányát 2013-ban beiktatták. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azóta kétszer is ellátogatott Iránba. 12 év után elsőként 2015. októberében, majd 2016. februárjában.

Steinmeier kulcsfontosságúnak jellemezte Iránt a közel-keleti stabilitás megteremtésében.

Júniusban Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter Berlinbe utazott, hogy vezető német tisztviselőkkel találkozzon.

Németország az egyike Irán nemzetközi partnereinek, akikkel a perzsa állam aláírta a nukleáris megállapodást, melynek tárgyalásait 2015. júliusában zárták le.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑