Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 01. 23.

Németországban elfogtak egy háborús bűncselekménnyel gyanúsított szír állampolgárt

2016. 01. 23.

Németországban elfogtak egy háborús bűncselekménnyel gyanúsított szíriai állampolgárt – közölte pénteken a szövetségi legfőbb ügyészség. A 24 éves férfit Stuttgart közelében vették őrizetbe. Azzal gyanúsítják, hogy az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet szíriai szárnyaként számon tartott al-Nuszra Front tagjaként 2013 februárjában részt vett egy civil elrablásában, aki a szíriai-izraeli tűzszünet betartását a Golán-fennsíkon kijelölt ütközőzónában megfigyelő ENSZ-misszióban (UNDOF) dolgozott.

A hatóság ismeretei szerint a fogságba ejtett ENSZ-alkalmazottat halállal fenyegették és váltságdíjat követeltek érte. Több mint fél év után, 2013 októberében azonban sikerült megszöknie.

Akkori híradások alapján egy kanadai férfiról, Carl Campeau-ról van szó, aki az UNDOF jogi tanácsadója volt. Elrablása után a Bassár al-Aszad szíriai elnök ellen harcoló terrorista milíciák egy másik csoportja, a magát Jarmúk Brigádok Mártírjainak nevező szervezet túszul ejtett huszonegy Fülöp-szigeteki ENSZ-megfigyelőt, de néhány nap után szabadon engedték őket.

A ütközőzóna térségében 2013-ban heves összecsapások voltak az Aszad ellen lázadó iszlamista csoportok és a kormányerők között. Megfigyelők szerint a szíriai hadsereg arra használta fel a területet, hogy onnan indítson támadásokat a szélsőséges lázadó csoportok ellen.

A Golán-fennsíkon 1974-ben indított ENSZ megfigyelő misszióban a világszervezet legutóbbi adatai szerint mintegy 800 katona és 150 civil dolgozik.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑