Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 02. 23.

Nemzetközi fegyverkereskedelem: kik a legnagyobb vevők és eladók?

2016. 02. 23.

A globális fegyverpiac – beleértve a nehézfegyvereket is – 14 százalékkal nőtt az elmúlt négy évben, állapítja meg a svéd Stockholm International Peace Research Institute.

Szaúd-Arábia helye a piacon

Szaúd-Arábia intenzíven részt vesz a jemeni konfliktus “rendezésében”. Hosszú hónapok óta bombázza a lázadók állásait, valamint biztosítja a fegyvereket a felkelőknek Szíriában. Négy év alatt a második legnagyobb importőrré nőtte ki magát.

A világ fegyverpiacán meghatározó tényező. Főként rakéták, harci gépek, tengeralattjárók, légvédelmi rendszerek vásárlója.

2006 és 2010 között 2.1 százalékkal, 2011 és 2015 között újabb 7 százalékkal nőtt a szaúdi fegyverbeszerzés volumene.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság fegyvereladásainak háromnegyede Szaúd-Arábiába irányul.

Ez azért okozott komoly vitát Washingtonban és Londonban is, mert a szaúdi légicsapások rendszeresen polgári célpontokat érnek és rengeteg civil áldozatot követelnek.

Irakba az Iszlám Állam megjelenéséig jelentősen csökkent, majd a terrorszervezet térhódításával jelentősen, 83 százalékkal nőtt a fegyverszállítását. Ebben a térségben az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásai is “rontják” a statisztikát.

A háború és a szankciók sújtotta Szíriában a pénzforrások csökkenése miatt visszaesés tapasztalható. Ugyanakkor a Moszkva által támogatott szíriai elnök orosz fegyverbeszerzéseiről meglehetősen foghíjasak a SPIRI rendelkezésére álló adatok.

Részletes adatokat, a 2002 óta tartó tendenciát alábbi táblázatunk tartalmazza.

Source Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)

Az egyre agresszívabb Ázsia

India a legnagyobb fegyvervásárló, de Kína, Pakisztán, Vietnam és Dél-Korea neve is megtalálható a top10-ben.

A SPIRI szerint ennek oka, hogy India fegyvergyártása elhanyagolható, míg a regionális rivális Kína inkább elad, mint vesz.

Érdekes adat, hogy India mind az Egyesült Államok, mind Oroszország vásárlói között ott van az első háromban.

Az ázsiai és óceániai térség a globális fegyverpiac legnagyobb felvevője (46%), míg a háborúk sújtotta Közel-Keletre érkezik (25%) a világban eladott fegyverek negyede.

Figyelemre méltó Vietnam fegyverkezése, ami összefügg a Dél-Kínai-tengeren kiéleződött területi vitákkal. A délkelet-ázsiai ország csaknem 700(!) százalékkal növelte fegyvervásárlását az előző 10 év során.

klklk

Európa: Válság – ha igen, milyen?

Európa 2006 és 2010 között a világpiac ötödét uralta az import terén. Viszont az utóbbi öt évben folyamatos a visszaesés, jelenleg a globális kereskedelem 11 százaléka irányul földrészünkre.

A SPIRI úgy véli, ez összefügg a spanyol és a görög gazdaság válságával.

Kik a legnagyobb szállítók?

Míg Európa egyre kevésbé felvevőpiac, annál jelentősebb exportőr. Különösen néhány nyugat-európai ország.

A 2011 és 2015 közötti adatok alapján Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország együttesen a globális fegyvereladások 21 százalékát adják.

A világpiac két legnagyobb “hala” természetesen az Egyesült Államok és Oroszország. Ketten együtt a világexport 60 százalékát teszik ki – ha fegyverekről van szó!

Amerika legjelentősebb vásárlói Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok és Törökország, míg Oroszország legbiztosabb piaca India, Kína és Vietnam.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

,
Back to Top ↑