Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 01. 29.

Nemzetközi reakciók Trump béketervére

2020. 01. 29.

Kétállami megoldás mellett Donald Trump elismert Izrael jogosultságát, a Golán-fennsík Kelet-Jeruzsálem és a Jordán völgyének annektálásához.

Német külügyminiszter: Csak olyan megoldás vezethet tartós békéhez, amelyet mindkét fél elfogad

„Csak olyan megoldás vezethet el az izraeliek és palesztinok közötti tartós békéhez, amelyet mindkét fél elfogad” – hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter kedden Donald Trump amerikai elnök közel-keleti béketervére reagálva.

A német diplomácia vezetője közleményében kiemelte, hogy az izraeli–palesztin konfliktus megegyezésen alapuló, kétállami megoldására van szükség, ezért üdvözlendő minden kezdeményezés, amely lendületet ad a régóta megrekedt közel-keleti békefolyamatnak.

„Az új amerikai javaslat azonban kérdéseket vet fel, amelyeket megtárgyalunk partnereinkkel az EU-ban” – tette hozzá Heiko Maas. Kérdések adódnak egyebek mellett nemzetközi jogi ügyekkel összefüggésben és azzal kapcsolatban, hogy miként lehet bevonni a konfliktus részeseit egy tárgyalási folyamatba – fejtette ki a német külügyminiszter.

Jordánia veszélyes következményektől tart

A jordániai külügyminiszter attól tart, hogy veszélyes következményei lesznek, ha Izrael egyoldalú intézkedéseket hoz, amelyekkel az a célja, hogy új realitások érvényesüljenek az érintett helyszíneken.

A keddi miniszteri nyilatkozat szerint közvetlen tárgyalásokat kell folytatni az összes végleges ügy megoldásához az elfogadott elvekkel, az arab békekezdeményezéssel és a nemzetközi törvényekkel összhangban.

Mint írta, a palesztin állam létrehozása Kelet-Jeruzsálem fővárossal és a kétállami megoldással az egyetlen út, amely elvezet az átfogó és tartós békéhez.

Ankara: a terv megöli a kétállami megoldást

Megöli a palesztinok és az izraeliek közötti kétállami megoldást a béketerv, amelyet Donald Trump amerikai elnök jelentett be kedden a washingtoni Fehér Házban – vélekedett reagálásában a török külügyminisztérium.

A tárca közleményben kijelentette: Trump terve halva született. Egyúttal leszögezték: ez a terv annexiós terv, amelynek az a célja, hogy elbitorolja Palesztina földjeit.

Palesztina népe és földje pénzzel nem megvásárolható – nyomatékosították.

A minisztérium aláhúzta, hogy Jeruzsálem vörös vonal Ankara számára. Jelezték: nem engedélyezik azokat a lépéseket, amelyek az Izrael által elkövetett megszállás és üldöztetés legitimációjára irányulnak. „Törökország mindig a testvéri palesztin nép oldalán fog állni” – fogalmaztak. Hozzátették: továbbra is azon dolgoznak majd, hogy Palesztina földje egy független Palesztina legyen.

A török külügyminisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy nem támogatnak semmilyen tervet, amelyet a palesztinok nem fogadnak el. „Anélkül, hogy a megszálló politika véget érne, nem lesz béke a Közel-Keleten” – zárta közleményét a tárca.

Egyiptom szerint a feleknek alaposan át kell gondolniuk a tervet

Egyiptom felszólította kedden a palesztinokat és izraelieket, hogy alaposan gondolják át Donald Trumpnak a konfliktus rendezésére előterjesztett béketervét.

Az egyiptomi külügyminisztérium által kiadott közlemény felszólítja az érdekelt feleket, hogy gondosan és mélyrehatóan tanulmányozzák a béke megteremtésére vonatkozó amerikai elképzelést, és nyissák meg a párbeszéd csatornáit amerikai védnökség alatt a tárgyalások felélesztése céljából.

Donald Trump amerikai elnök kétállami megoldást javasolt, amelynek értelmében Washington elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei, továbbá Washington Jeruzsálemet Izrael Állam egy és oszthatatlan fővárosaként ismerte el. Közvetlenül ezután bejelentette azt is, hogy az amerikai kormányzat nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemban, amelyet a palesztinok leendő fővárosának nevezett.

Borrell: Az Egyesült Államok javaslata lehetőséget nyújt az izraeli–palesztin konfliktus tárgyalásos rendezésére

„Az Egyesült Államok kezdeményezése lehetőséget nyújt arra, hogy újraindítsák az izraeli–palesztin konfliktus tárgyalásos és életképes megoldására irányuló erőfeszítéseket” – közölte Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője a közel-keleti békefolyamattal összefüggésben az Európai Unió nevében tett nyilatkozatában kedden.

Donald Trump amerikai elnök kedden washingtoni sajtótájékoztatóján kétállami megoldást javasolt a palesztin–izraeli konfliktus rendezésére, amikor a Fehér Házban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján felvázolta béketervét.

Borrell nyilatkozata szerint az Európai Unió tanulmányozza és értékeli a javaslatokat, majd ezt követően alakítja ki egységes álláspontját. Az unió továbbra is elkötelezett a két államon alapuló megoldás mellett, figyelembe véve mind a palesztin, mind az izraeli fél jogszerű kívánságait és követeléseit, tiszteletben tartva az összes vonatkozó ENSZ-határozatot és a nemzetközileg elfogadott megállapodásokat.

Az EU felszólítja mindkét felet, hogy politikájuk révén igazolják a kétállami megoldása iránti valódi elkötelezettségüket, mint az egyetlen lehetséges módot a konfliktus lezárására.

Michael Gahler német kereszténydemokrata EP-képviselő, az Európai Néppárt (EPP) uniós parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője ugyanakkor újságíróknak kijelentette, az Egyesült Államok elnökének közel-keleti béketervét részrehajlónak tartja.

„A tervben szereplő javaslatok várhatóan nem váltják be a tárgyalásos megoldás iránti várakozásokat. Ezek egyike sem egyezik az EU, illetve a tagállamok politikájával. Az EPP mindazonáltal megvizsgálja a terv részleteit és konzultál az izraeli és palesztin féllel” – mondta a néppárti politikus.

London szerint megfontolásra érdemes komoly javaslatról van szó

London szerint komoly és megfontolásra érdemes az amerikai elnök által kedden bejelentett izraeli–palesztin béketerv.

Dominic Raab brit külügyminiszter kedd esti közleményében úgy fogalmaz: a brit kormány üdvözli Donald Trump bejelentését az izraeliek és a palesztinok közötti megbékélést célzó tervről.

Raab szerint egyértelműen komoly tervről van szó, amely tükrözi a kidolgozására fordított jelentős időt és erőfeszítést.

Egy olyan békemegállapodás, amely elvezet az izraeliek és a palesztinok békés együttéléséhez, az egész térség számára új lehetőségeket szabadíthat fel, és fényesebb jövőt teremthet a két érintett fél számára – áll a brit külügyminisztérium nyilatkozatában.

Dominic Raab szerint ugyanakkor csak Izrael és a palesztin területek vezetői dönthetnek arról, hogy a javaslat megfelel-e az általuk képviselt emberek igényeinek és célkitűzéseinek.

A brit kormány arra biztatja az érintett vezetőket, hogy ténylegesen és méltányos módon tanulmányozzák ezeket a terveket, és fontolják meg, hogy a javaslatok jelenthetik-e az első lépést a tárgyalóasztalhoz visszavezető úton – hangsúlyozza közleményében a brit külügyminiszter.

A Downing Street tájékoztatása szerint kedden Boris Johnson brit miniszterelnök is beszélt Trumppal telefonon az amerikai békejavaslatokról. A londoni kormányfői hivatal szűkszavú közleménye szerint a terv pozitív előrelépésnek bizonyulhat.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑