Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2023. 08. 07.

Nemzetközi terrorelhárítási gyakorlatot szervezz Moszkva

2023. 08. 07.

Terrorelhárítási gyakorlatot tartanak szeptemberben az ADMM+ csoport tagországai katonai kontingenseinek részvételével az orosz távol-keleti Tengermelléki területen – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca azt is közölte, hogy Mianmarban befejeződött egy terrorelhárítási parancsnoki törzsgyakorlat, amelyen az orosz védelmi tárca, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és az ASEAN Védelmi Minisztereinek Konferenciája Plusz (ADMM+) párbeszédpartnerek képviselői vettek részt.

“A befejeződött törzsgyakorlat, az ADMM+-országok kontingenseinek részvételével megtartott terrorelhárítási gyakorlat az előfutára volt annak, amelyet idén szeptemberben rendeznek meg Oroszország Tengermelléki területén” – közölte a védelmi minisztérium.

Az ADMM+ csoporthoz az ASEAN- tagállamok (Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam) mellett nyolc párbeszédpartner (Ausztrália, Kína, India, Japán, Kína, Új-Zéland, Dél-Korea, Oroszország és az Egyesült Államok) tartozik.

A moszkvai katonai tárca szerint a lezárult a mianmari gyakorlat résztvevői első alkalommal gyakorolták a légierő – beleértve a drónokat -, a felderítés és az elektronikus hadviselés korszerű felhasználásának módozatait a terroristák megsemmisítésében. A közlemény alapján a részvevőknek sikerült egységes megközelítést kialakítaniuk a nemzetközi terrorizmus elleni harcmódokkal kapcsolatban. A minisztérium megállapította: a vezetésiponton a katonák bebizonyították, hogy képesek összehangolt együttműködésre és a helyzet gyors felmérésére.

Orosz hírügynökségek hétfőn idézték a The Wall Street Journal amerikai napilap vasárnapi közlését, mely szerint négy amerikai rombolót és egy repülőgépet vezényeltek ki egy Alaszka partjainál nemrég megtartott orosz-kínai tengeri járőrgyakorlat megfigyelésére. Az újság szerint az amerikai Északi Parancsnokság szóvivője nem erősítette meg a mozgósított hajók számát, csak annyit közölt, hogy az intézkedés válaszlépés volt a térségben végrehajtott orosz-kínai gyakorlatra.

A The Wall Street Journal által idézett szakértők szerint a 11 korszerű hajóból álló orosz-kínai csoport augusztus elején példátlanul közel jutott az Egyesült Államok partjához, és ez volt a legnagyobb flottilla, amely valaha megközelítette az amerikai partvidéket. A lap hivatalos forrásra hivatkozva azt írta, hogy a hajók nem jelentettek fenyegetést, mert nem sértették meg az amerikai területi vizeket.

A Fox News amerikai tévécsatorna megszólaltatta Dan Sullivan republikánus alaszkai szenátort, aki szerint az általa képviselt állam közelében megtartott, “méreteit tekintve precedens nélküli” orosz-kínai flottagyakorlat aggodalomra ad okot. Sullivan elmondta, hogy a 11 hajóból álló csoport Alaszka délnyugati partjai közelében haladt el, és négy amerikai rombolót mozgósítottak az elriasztásukra.

Washington hadihajókat vezényelt Alaszka partjaihoz a kínai-orosz tengeri hadgyakorlat miatt

Az Egyesült Államok több hadihajót és egy megfigyelő repülőt vezényelt Alaszka partjaihoz, ahol az elmúlt napokban az orosz és a kínai haditengerészet közös hadgyakorlatot tartott – közölte az amerikai haderő.

Az amerikai hadsereg északi parancsnoksága (NORTHCOM) hétfőn erősítette meg az Egyesült Államok legészakibb tagállama partjainál tett válaszlépést. A közlés szerint az északi parancsnoksághoz tartozó térségben légi és tengeri egységek hajtottak végre műveletet annak érdekében, hogy biztosítsák az Egyesült Államok és Kanada biztonságát.

A múlt héten legkevesebb 11 orosz és kínai hadihajó vett részt a közös őrjáratban és gyakorlatban, amelynek során megközelítették az Aleut-szigeteket és Alaszka partjait, de mindvégig nemzetközi vizeken hajóztak.

Az amerikai haderő négy rombolót és egy P-8 Poseidon tengeri járőrrepülőt küldött a térségbe.

Alaszka két republikánus szenátora, Lisa Murkowski és Dan Sullivan még szombaton közleményt adott ki. Ebben közölték, hogy szoros kapcsolatban voltak már a múlt héten is az északi parancsnoksággal, amelytől bizalmas információként részletes tájékoztatást kaptak. Dan Sullivan emlékeztetett, hogy hasonló incidensre már tavaly is volt példa.

Washingtonban a kínai nagykövetség szóvivője közölte, hogy a kínai-orosz katonai együttműködési program keretében előzetes tervek szerint hajtották végre a tengerészeti egységek közös őrjáratát a Csendes-óceán nyugati és északi medencéjében. Az illetékes hozzátette, hogy annak nem volt célpontja egyetlen harmadik fél sem, mert “nincsen köze a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzethez”.

Amerikai szakértők szerint ugyanakkor a két ország lépése súlyosan provokatív, tekintve, hogy az Egyesült Államoknak az ukrajnai háború miatt Oroszországgal vannak súlyos nézeteltérései, míg Kínával Tajvan miatt alakult ki feszültség az elmúlt egy évben.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑