Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 08. 10.

Népirtás Jemenben: Szaúd-Arábia folytatja a bombázásokat

2016. 08. 10.

Több mint 30 civilt öltek meg, mikor szaúdi vadászgépek újabb támadásokat indítottak Jemen számos tartományában, durván megsértve ezzel a háborúzó felek közt ENSZ közvetítésével létrejött tűzszünetet, írja a Press TV.

Kedden szaúdi harci repülőgépek több civil célpontot is célba vettek a fővárosban, Szánában, köztük egy élelmiszer-feldolgozó üzemet. Legalább 14 ember, köztük a gyár három alkalmazottja vesztette életét a támadás során, számolt be a jemeni al-Masirah televízió.

jemen bombázás

Egy dolgozó áll a 2015. december 25-én végrehajtott szaúdi légicsapás következtében megsemmisült italgyár törmelékeinél Jemen fővárosában, Szánában 2016. július 12-én

Szaúdi vadászgépek bombázták az északnyugati Hajjah tartomány Kushar kerületét is, megölve három embert és sok másikat megsebesítve.

A szaúdi légitámadások az al-Sama katonai bázist szintén célba vették Szána tartomány Arhab kerületében, valamint egy másik katonai bázist az Ibb tartományi Hamzában.

Két civil vesztette életét egy Ibb tartományban végrehajtott benzinkutat ért légicsapás következtében.

Szaúdi katonai gépek kedden további öt rajtaütést hajtottak végre Taizz repülőtere ellen. Később a nap folyamán célba vették a tartomány Zawiyah kerületét is, amely során hét ember halt meg.

Rijád harci repülőgépei több mint egy tucat támadást indítottak Saqayn és Sahar kerületek ellen az északi Száda tartományában és a 310. páncélos dandár főhadiszállása ellen Amran tartományban.

Legalább hat civil halt meg hasonló szaúdi razziák során Száda Qatabir régiójában.

A szaúdi bombázások súlyosan megsértik az áprilisban hatályba lépett ENSZ által közvetített fegyverszüneti megállapodást, amely a jemeni Ansarullah mozgalom és a korábbi jemeni elnököt, Abd Rabbuh Mansur Hadit támogató szaúdi fél között köttetett.

A jemeni konfliktust lezáró tárgyalások is kudarcba fulladtak a hétvégén, miután a Hadi mellett álló militánsok bejelentettek egy új Rijád által támogatott hadműveletet Szána közelében.

jemeni menekültek

A lakóhelyük elhagyására kényszerült gyermekek a családjuk sátránál egy táborban, melyet Szána külterületén építettek ki. 2016. június 8. – © AP

Vasárnap a Szánához közeli városok lakosai arról számoltak be, hogy a Szaúd-Arábia vezette koalíció légicsapásai mintegy 10 civillel végeztek.

Szaúd-Arábia már több mint egy éve folytatja katonai agresszióját az elszegényedett ország ellen a korábbi Hadi elnököt támogatva, aki bár másfél éve maga nyújtotta be lemondását Jemen elnöki pozíciójáról, most mégis arra törekszik, hogy erőszakosan visszaszerezze a hatalmat.

Közel 10.000 ember halt meg, és több mint 17.000 másik megsebesült a kíméletlen szaúdi offenzíva kezdete óta. A jemeniek szerint a legtöbb áldozat civil. A szaúdi vadászgépek az ország lakott területeit, valamint a civil infrastruktúrát, köztük számos kórházat, iskolát és gyárat a földdel tettek egyenlővé.

jemeni gyerekek

Az ivóvíz biztosításának feltételei is egyre nehezebben teljesíthetőek Jemenben – FNA

Hétfőn a Norvég Menekültügyi Tanács arra figyelmeztetett, hogy Jemen visszafordíthatatlan humanitárius katasztrófával néz szembe mintegy 500 nappal a halálos szaúdi katonai hadjárat kirobbanását követően

“A világ legborzasztóbb válságainak egyike és a helyzet egyre csak romlik” – hangsúlyozta még júniusban Jamie McGoldrick, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora is a világszervezet Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és Világélelmezési Programja (PAM) által fogalmazott közös közleményben.

jemeni bombázás 3

Egy jemeni sétál egy szaúdi légicsapásokban megsemmisült élelmiszertároló raktár romjainál a fővárosban, Szanaában, 2015. október 26-án – AFP fotó

A szaúdi hadjárat következtében az élelmiszerhiány Jemen 22 kormányzóságából 19-et érint, és némely térségekben a lakosság hetven százalékának nincs mit ennie. A FAO és a PAM becslései szerint az ország 24 millió lakosából – melynek 15 százaléka egy év alatti kisgyermek – legkevesebb 7 millióan éheznek, további 7,1 millióan pedig szűkös élelemforrásokból tengetik életüket és csaknem 3 millió ötéves gyermeket fenyeget a krónikus alultápláltság.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑