Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 01. 28.

Netanjahu: az ENSZ-főtitkár szavai lovat adnak a terrorizmus alá

2016. 01. 28.

Izrael keményvonalas miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu kedden azzal vádolta meg az ENSZ-főtitkárt, hogy „lovat ad” a terrorizmus alá. Ban Ki Mun korábban kijelentette, hogy a palesztinok által elkövetett halálos támadások hulláma annak az eredménye, hogy az „emberi természet a megszállás ellen fordul” – közölte a CRI

„Az ENSZ-főtitkár szavai lovat adnak a terrorizmus alá. A terrorizmusra nincs mentség” – olvasható Netanjahu közleményében. „A palesztin gyilkosok nem államot akarnak építeni, hanem egy államot akarnak elpusztítani, és ezt nyíltan hangoztatják … Nem a béke nevében gyilkolnak, és nem az emberi jogok nevében gyilkolnak” – tette hozzá.

Ezek után az izraeli miniszterelnök az ENSZ-főtitkárt támadta, mondván, a nemzetközi szervezet „már régen elvesztette semlegességét és erkölcsi erejét, és az ENSZ-főtitkár szavai nem javítanak a helyzeten”.

Kedd este Ban „provokációnak” nevezte, hogy Izrael folytatja a zsidó telepek építését Ciszjordániában, és ez megkérdőjelezi az izraeli kormány elkötelezettségét a kétállami megoldás mellett. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Ban elmondta, hogy a „félévszázados megszállás súlya alatt és a békefolyamat megbénulása miatt egyre nő a palesztinok csalódottsága”.

A palesztinok független államot akarnak létrehozni az Izrael által 1967-ben megszállt Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai övezetben. A béketárgyalások utolsó fordulójára 2014 áprilisában került sor, és négy hónappal ezelőtt halálos izraeli-palesztin erőszakhullám vette kezdetét.

„Az elnyomott népek az idők folyamán számtalan esetben demonstrálták, hogy az emberi természet a megszállás ellen fordul, amely gyakran a gyűlölet és a szélsőségesség inkubátora”. Ban szerint a békefolyamat előmozdításához le kell állítani a telepépítéseket.

Az ENSZ-főtitkár ezzel együtt elítélte a napokban történt palesztin késelést, autórongálásokat és lövöldözéseket.

Izrael egy nappal korábban hagyta jóvá 153 új otthon építését a ciszjordániai telepeken. Múlt hét csütörtökön pedig bejelentette, hogy 150 hektárnyi termőföldet sajátítanak ki Jerikótól délre, amelyet „állami földterületnek” minősítenek.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑