Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2019. 04. 04.

Netanjahut segítik a társadalmi átalakulások

2019. 04. 04.

Kevesebb mint egy héttel az izraeli előre hozott választások előtt úgy tűnik, Benjamin (Bibi) Netanjahunak minden esélye megvan rá, hogy ötödjére is elfoglalja a miniszterelnöki széket, ezzel pedig Izrael leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője legyen. A Times of Israel című lap portálján tegnap ismertetett, az Izraeli Demokrácia Intézet által végzett közvélemény-kutatás szerint a jelenlegi kormányfőt a választók 42,5 százaléka támogatja, míg leg­esélyesebb kihívója, a Netanjahu leváltására szövetkező Kék-Fehér pártszövetség jelöltje, Beni Ganc a voksok 40 százalékát kapná meg.

A különbség ugyan elenyésző, és az is igaz, hogy hivatali ideje alatt még senki nem közelítette meg Netanjahu népszerűségét olyan mértékben, mint most az egykori vezérkari főnök. Az elemzés rámutat: míg a jelenlegi kormányfőt jellemzően a fiatalok támogatják, addig Ganc az idősebb, 65 év feletti választók körében népszerű. A 18-24 évesek 65 százaléka azonban ­egyöntetűen Netanjahura szavazna, és csak 17 százalékuk voksolna Gancra.

A héten közzétett más közvélemény-kutatások szintén arra az eredményre jutottak, hogy a miniszterelnök pártja, a jobbközép Likud megerősítheti pozícióját az izraeli parlamentben, a kneszetben, míg a baloldal tovább gyengülhet. Egyes kutatások szerint a Likud akár az elmúlt évek legnagyobb győzelmét arathatja jövő héten, és 42 képviselői helyet is szerezhet a 120 tagú gyűlésben.

A FIATALOK TÖBBSÉGE A JELENLEGI MINISZTERELNÖKRE SZAVAZNA A JÖVŐ HETI ELŐRE HOZOTT VÁLASZTÁSOKON

A Times of Israel rámutat, noha az Izrael állam függetlenségének 1948-as kikiáltása utáni 29 évben szüntelenül a baloldal irányította a zsidó államot, nyolc egymást követő választást is megnyerve, az elmúlt két évtizedben a Munkapárt, de inkább általánosságban az egész baloldal válságba került. Az elmúlt 17 évben a baloldali erők képtelenek voltak kormányra kerülni, 1999 óta pedig egyetlen miniszterelnököt sem adtak az országnak, miközben a Likud és annak természetes – többnyire a jobboldali és a vallásos pártokból álló – szövetségesei rendszerint megszerzik a 61 széket jelentő többséget.

A cikk folytatását ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet –  Tóth Loretta

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑