Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2019. 01. 15.

Netanyahu ellenfele módosítaná a nemzetállam-törvényt

2019. 01. 15.

Benny Gantz ex-vezérkari főnök, a Hoszen Leiszráel párt vezetője hétfőn, a választási kamány kezdete óta tett első hivatalos nyilatkozatában a drúz aktivistáknak megígérte, hogy megtesz mindent a nemzetállami-törvény módosítása érdekeben.

A Knesszet július végén szavazta meg a nemzetállami törvényjavaslatot heves viták után.

A nemzetállami-törvény – amely először nevezi Izraelt “a zsidó nép nemzeti otthonának”, és kimondja, hogy “a nemzeti önrendelkezési jog Izrael Államban a zsidó nép számára egyedülálló,” valamint az arab nyelv hivatalos státuszát speciálisra fokozza, széleskörű felháborodást váltott ki az izraeli kisebbségek és az ellenzék, valamint a nemzetközi közösség és külföldi zsidó csoportok részéről.

Az alkotmányhoz hasonlóan az alaptörvények az izraeli jogrendszer megerősítését szolgálják, és nehezebb őket hatályon kívül helyezni, mint az általános törvényeket.

A törvény ellen már több petíció érkezett a Legfelsőbb Bírósághoz drúz, arab és beduin vezetők, továbbá jogi csoportok, akadémikusok, és a Merec és az Egyesült (Arab) Listát képviselő politikai pártok részéről.

A petíció benyújtói azzal érveltek, hogy a törvény ellentétes az izraeli jogrendszerrel és az állampolgárok közötti egyenlőtlenséget biztosító függetlenségi nyilatkozattal.

Netanjahu és kormánya azzal érvel, hogy a törvény csupán kiegészíti a meglévő törvényeket annak hangsúlyozására, hogy Izrael a zsidó nép nemzeti otthona. Továbbá Izrael demokratikus jellegére és az egyenlőségre vonatkozó rendelkezéseket már a meglévő jogszabályok tartalmazzák.

A drúz vezetők kampányt folytatnak a törvény ellen, ennek részeként kötöttek ki Gantz Ros Haajinban lévő otthonánál hétfőn, és úgy tervezik más pártvezetőkhöz is ellátogatnak a héten.

Gantz az aktivistákhoz szólva beszélt a drúz-zsidó kötelékről, azonban az újságíróknak nem kívánt nyilatkozni.

“Meg fogok tenni minden tőlem telhetőt a törvény helyes módosítása érdekében, amely nemcsak a csatában, hanem az életben is kifejezi a mély és elpusztíthatatlan köteléket, nemcsak a nehézségek idején, hanem a jó időkben is,” – tette hozzá Gantz.

A Likud frakció elítélte Gantz nyilatkozatát.

“Amikor Gantz a nemzetállami-törvényt támadja és Cipi Livni [Hatnua] gratulál neki, mindenki számára nyilvánvaló: Gantz balos, csak úgy mint Lapid.”

A Naftali Bennett és Ajelet Saked vezette Új Jobb hasonló kritikát fogalmazott meg.

“Gantz első politikai nyilatkozata világossá teszi, hogy Gantz a baloldal tagja. A nemzetállami-törvény egy történelmi eredmény, mely visszaadta az államnak nemzeti, zsidó és cionista karakterét a Legfelsőbb Bíróság okozta folyamatos erózióval szemben. Gantz terve, hogy módosítja a nemzetállami-törvényt, világossá teszi álláspontját.”

Tamar Zandberg a baloldali Merec párt vezetője szerint a törvényt nem módosítani, hanem eltörölni kell.

“Ők hátba lőtték drúz testvéreinket és mi pedig meggyógyítjuk őket,” reagált Gantz pártja a jobboldalról érkező támadásra.

Újkelet.live

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑