Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 01. 16.

Netanyahu szerint értelmetlen, Abbasz az utolsó esélyt látja a párizsi békekonferenciában

2017. 01. 16.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök értelmetlennek és feleslegesnek, Mahmud Abbasz palesztin elnök viszont a béke utolsó esélyének nevezte az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére Párizsba összehívott békekonferenciát – jelentette a helyi média vasárnap.

„Egy értelmetlen konferenciát hívtak össze Párizsba – közölte a szokásos heti kormányülés kezdetén minisztereivel az izraeli kormányfő.

– A franciák azért egyeztettek a palesztinokkal, hogy nemzeti érdekeivel ellentétes feltételeket erőltessenek Izraelre” – tette hozzá.

„Ez a konferencia a tegnapi világ egyik utolsó maradványa, a holnap másképpen néz majd ki, és ez a holnap nagyon közel van”

– utalt Netanyahu Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20-án, mindössze öt nap múlva esedékes beiktatására.

Izrael azt várja az új amerikai vezetéstől, hogy a korábbi washingtoni kormánynál megértőbb lesz álláspontjával a telepesek építkezéseinél és a palesztinokkal folytatott tárgyalásoknál.

Az izraeli miniszterelnök korábban többször figyelmeztetett arra, hogy Izrael csakis a palesztinokkal folytatott közvetlen, kétoldalú megbeszéléseken hajlandó egyezkedni a békefolyamatról, a palesztinok viszont évek óta sürgetik a nagyobb nemzetközi beavatkozást a palesztin állam létrehozásának elérésére, és üdvözölték a párizsi konferencia összehívását.

Netanjahu vasárnap telefonbeszélgetést folytatott a megbeszélésen részt vevő John Kerry amerikai külügyminiszterrel, aki megígérte, hogy a párizsi konferenciának nem lesz folytatása, és hogy az Egyesült Államok szembeszáll minden benyújtott Izrael elleni határozattervezettel az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A Jediót Aharonót című újság honlapja, a ynet szerint az izraeli kormányfő a beszélgetésben felhozta, hogy már megtörtént a kár Izrael számára, amikor Washington nem élt vétójogával, és a BT december 23-án elfogadott egy határozatot, amely felszólította Izraelt, hogy vessen véget a telepes lakások építésének a megszállt palesztin területeken.

A vasárnapi nemzetközi konferencia ellen emelt szót egy előző nap kiadott jeruzsálemi közlemény is, amely feleslegesnek és hiábavalónak nevezte a rendezvényt. „A nemzetközi konferenciák és az ENSZ határozatok csak eltávolítják a békét, mert a palesztinokat az Izraellel folytatott kétoldalú tárgyalások további elutasítására biztatják. A béke csakis az oldalak közötti kétoldalú tárgyalásokon érhető el, ahogy az Egyiptommal és Jordániával történt” – szólt a megbeszélésekről a palesztinokhoz hasonlóan távol maradó Izrael hivatalos véleménye.

Mahmud Abbasz palesztin elnök – szemben Benjamin Netanyahuval – üdvözölte a párizsi konferenciát, amely várhatóan megerősíti a kétállami megoldás nemzetközi támogatását, azaz Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozásának igényét.

Abbasz pénteken a béke utolsó esélyének nevezte az összejövetelt, és a következő hetekben találkozni fog Francois Hollande francia elnökkel, aki tájékoztatja a vasárnapi párizsi megbeszélések eredményeiről.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑