Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 09. 24.

Netanyahut bírálja az izraeli média

2016. 09. 24.

Az izraeli média és az ellenzék szerint Benjámin Netanyahu miniszterelnök és Mahmud Abbasz palesztin elnök az unalomig ismert történelmi vitákat és vádaskodásokat folytatta csütörtökön New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 71. ülésszakán, a jövőbe vezető út és a megbékélés lehetőségének felvázolása helyett.

“Netanyahunak nincs politikai terve a békefolyamat továbbvitelére, komolytalan blöff Abbásznak a kneszetbe való meghívása” – utasította el az ENSZ-közgyűlés pódiumáról elhangzott meghívást egy magas rangú palesztin illetékes a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek nyilatkozva, miután az izraeli kormányfő beszédében felajánlotta Rámalláhba látogatását, és az izraeli parlamentbe invitálta Abbaszt.

“Újrahasznosított régi kijelentések, amelyek Izrael és a világ zsidósága közvéleményének kielégítését szolgálják” – értékelte a Netanjahu-beszédet a palesztin politikus.

Seli Jahimovics, az izraeli ellenzéki Cionista Tábor politikusa is hevesen bírálta a negyven perces szónoklatot. Szerinte az üres beszéd után a holtpont és a kilátástalanság maradt.

“Sok szöveg és színházi gesztusok, zéró kezdeményezés és nulla jövőkép, nulla politika” – mondta Jahimovics.

Amír Perec szintén ellenzéki, munkapárti képviselő szerint szomorú és reménytelen nap volt a csütörtöki. “A két vezető semmit sem tett a gyűlölet tüzének eloltásáért, nem használták fel szónoklatukat a népek közti ellenségeskedéstől való eltávolodásra” – nyilatkozta Perec.

Barak Ravid a Háárec című újságban közölt elemezésben azt írta, hogy Netanyahu ENSZ-közgyűlésbeli hatodik beszédében elfogytak a látványos trükkök, s az előadóból kifogyott a szenvedély: csak a régi sablonokat ismételgette.

Abbasz leragadt az 1917-es Balfour-nyilatkozatnál, Netanjahu pedig a brit mandátumot zsidó és palesztin részre felosztó 1947-es terveknél. Mindketten történelmi számlákat nyújtanak be, ahelyett, hogy megbékélésre törekednének, egy szebb jövőt építenének egy békemegállapodással – vélekedett a Háárec tudósítója.

A Háárec Hemi Salev által jegyzett elemzése felhívta a figyelmet a mindkét beszéd alatt üresen maradt széksorokra. Szerinte a nagyvilág diplomatáinak elegük van az egyhelyben topogó palesztin-izraeli viszályból, és legtöbben be se mentek a terembe.

A kormányközeli Iszráél Hajom című újság a többi laptól eltérően a beszéd érdemeit hangsúlyozta. Netanjahu hazai pályán játszott az ENSZ Közgyűlésében, s ott a lap elemzője szerint az izraeliekhez szólt, növelve nemzeti önbecsülésüket, megerősítve őket abban, hogy a történelmi igazság az ő oldalukon áll.

Az Iszráél Hajom szerint az ellenzéki média már jó előre “anti-Bibi” készültségbe helyezte magát (a Bibi név Netanjahu hazai ragadványneve), és a beszéd elhangzása után a tévéstúdiók lehűtötték a közönség lelkesedését. A bírálatok oka ezen médium szerint az, hogy a média és az ellenzék még mindig nem fogadta el a választások eredményét, “de minél jobban támadnak, annál jobban elszigetelődnek” – ígéri az újság.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑