Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2018. 11. 15.

Nicodemus Daoud Mar Sharaf: Mindent elvehetnek tőlünk, de Krisztus velünk van

2018. 11. 15.

Történelmi léptékű humanitárius katasztrófának nevezte a közel-keleti keresztények üldözését Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerda este Budapesten. Az államtitkár beszédében Nicodemus Daoud Mar Sharafot, az iraki Moszul szír ortodox érsekét és Yohanna Petros Mouche, szír katolikus érseket köszöntötte a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Az államtitkár az Iraki kereszténység az Iszlám Állam után c. előadáson kiemelte: az otthonukból elüldözött keresztényeknek nemcsak azt kellett elviselniük, hogy nem keresztény szomszédaik elárulták őket, hanem azt is, hogy a nyugati keresztény világ közönnyel válaszolt tragédiájukra.

Úgy fogalmazott: “látva e közösség tragikus sorsát és megértve a zsarnokságokkal és tragédiákkal sújtott saját történelmünk tanulságát, mi magyarok felismertük, hogy cselekednünk kell. Megértettük, hogy személyes és közvetlen kapcsolatba kell lépnünk üldözött keresztény testvéreinkkel”.

Azt mondta: a kormány missziójának tekinti azt is, hogy leleplezze a Nyugatnak erre a humanitárius válságra adott téves, sőt, veszélyes válaszát, a migráció támogatását. A migráció nem megoldás, meg kell akadályozni, mert növeli a humanitárius katasztrófát, ahelyett, hogy megoldaná vagy legalább csökkentené.

A migráció megakadályozása és a helyben maradás támogatása az érdeke nemcsak Európának és Magyarországnak, hanem a “veszélyeztetett közösségeknek” és azoknak is, “akiket a migráció lehetőségével megtévesztenek” – tette hozzá Azbej Tristan.

Yohanna Petros Mouche a Szír Katolikus Egyház moszuli érseke

Yohanna Petros Mouche előadásában elmondta, hogy a Ninivei-fennsíkon keveset javult a helyzet annak ellenére, hogy megközelítőleg 24 ezer ember tért haza az Iszlám Állam nevű terrorszervezet hanyatlása óta, amely hatalmas pusztítást hagyott maga után. Beszédének végén az érsek kihangsúlyozta, hogy az elvándorlás helyett

“szeretnénk otthon maradni és szeretnénk a szülőföldünkön élni.”

Nicodemus Daoud Mar Sharaf moszuli szír ortodox érsek

Nicodemus Daoud Mar Sharaf moszuli szír ortodox érsek kiemelte: közösségük az utolsók egyike, amely még az arámi nyelvet, Jézus anyanyelvét beszélik. Ha nem kapnak segítséget, ez a nyelv ki fog halni.

Az ortodox főpásztor arról is beszélt, hogy a szír ortodoxok 2003 előtt több mint 1 millió 600 ezren voltak, mára azonban kevesebb mint 500 ezren maradtak.

Felidézte: 2003 után négyszer kellett elhagyniuk Moszult, 2014-ben pedig, az Iszlám Állam egyetlen nap alatt megfosztotta őket 18 évszázados múltjuktól.

Úgy fogalmazott: “Mindent elvettek tőlünk, és ezt az egész világ tétlenül nézte végig”.

A moszuli érsek előadása végén köszönetet mondott a magyar kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiért minden lehetőséget megragad, hogy segítse őket és támogassa szülőföldjükön maradásukat.

Forrás: S4C.news, Fotó: Kassab Adonis

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑