Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2018. 05. 04.

Niger: Afrika egyik legveszélyeztetettebb országa

2018. 05. 04.

Niger egyre fontosabb szereplője a dzsihadizmus elleni globális küzdelemnek, hiszen a terrorfenyegetettség gyorsan eltolódott Közel-Keletről Afrikába.

A Száhel-övezetben fekvő ország különleges erőit nyugati katonák képezik és támogatják. A cél a dzsihadisták visszaszorítása a nigeri határon kívülre. A küzdelem több áldozattal jár, tavaly ősszel pl. négy amerikai katona vesztette életet, amikor iszlamista terroristák csapdájába esett.

A nyugati stratégák szerint Niger válhat a dzsihadizmus egyik központjává, amely összeköti a háború sújtotta Malit, és olyan terroristacsoportokat, mint a nigériai Boko Haram vagy az ISIS.

Az Egyesült Államok növeli a jelenlétét Nigerben. A cél a dzsihadizmus felszámolása, az illegális bevándorlás megakadályozása, azaz két olyan jelenségé, melyek katonai elemzők szerint aláássák Európa stabilitását. Az afrikai regionális határőrökkel működnek együtt, többek között Nigériával és Csáddal.

A jelenlegi nigeri kormánynak és nyugati partnereinek közös célja a líbiai határok lezárása, amelyen keresztül az emberkereskedők és a terroristák ugyanazokat az útvonalakat használják.

A terrorizmus elleni küzdelem a helyi bűnüldözési struktúrákra is támaszkodik. Az amerikai elöljárók szerint ez egy alapvető bizalomépítő intézkedés, ami erősíti a helyiekkel való kapcsolatokat is.

Az észak-nigeri Agadéz városa egy stratégiai pont Líbia 2012-es összeomlása óta. A terroristák mellett a kábítószer-csempészek is sűrűn fellelhetőek errefelé.

Niger civil társadalmának egy jelentős része ellenzi a külföldi katonák jelenlétét. Sokan úgy vélik, rossz üzenete van, és az ország ha nem figyelnek, könnyen Afganisztán sorsára juthat…

Az Európai Unió különösen aggódik, Brüsszelben úgy vélik, a terrorizmus, és az illegális bevándorlás elegye beláthatatlan következményekkel járhat.

A Száhel-övezet transzatlanti kapcsolata egyre jelentősebbé válhat. A rendőrség, és a katonai missziók kulcsfontosságúak az európai biztonság megőrzéséhez. A terrorizmus és az illegális bevándorlás egyaránt komoly problémát jelent. A helyiek eközben munkát keresnek, és várják a gazdasági fellendülést. Az EU-nak és az USA-nak be kell bizonyítania: a biztonság és a fejlődés összeegyeztethető.

Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑