Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 08. 18.

Nigerben művészek állnak ki az új katonai junta mellett

2023. 08. 18.

Niger fővárosában Niameyben nemzeti zászlók, szimbólumok és Abdourahamane Tianiról, a junta vezetőjéről készült festmények díszítik az utakat, miután egyre több művész fejezi ki támogatását a júliusban hatalomra kerülő junta mellett.

A katonai junta július 26-án tartóztatta le az ország 2021-ben demokratikusan között megválasztott elnökét, Mohamed Bazoumot, akit azóta is az elnöki palotában tartanak fogva.

A nyugati országok és nemzetközi szervezetek – az ENSZ, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) – az őrizetbe vett elnök szabadon engedését követeli és a politikai életbe való visszatérése mellett emelt szót. Az ECOWAS ugyanakkor a katonai intervenció lehetőségét sem zárta ki, ha a junta nem állítja vissza a törvényes rendet.

Habár a múlt hónapban történt államcsíny után országos tiltakozások bontakoztak ki Niger-szerte, az elmúlt napokban jelentősen visszaesett a juntaellenes tüntetések száma.

Mindeközben egyre több művész áll ki a junta mellett. “Minden állampolgárnak kötelessége a maga módján hozzájárulni.” – állítja Ali Garbi, az egyik művész, aki azt mondja, hogy művésztársaival kötelességük részt venni a nemzet egyesítésében. Mint mondja “társadalmi összetartás nélkül nem lehet nemzetről beszélni”.

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑