Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 05. 14.

Nigéria: Blaszfémia miatt halál

2016. 05. 14.

Mohamed próféta feltételezett gyalázásáért 2016. januárban halálra ítélték Abdul Inyaszt. A muzulmán lelkész az erőszakot elutasító szúfizmus követője.

Kano – ahol az ítéletet meghozták – Nigéria második legnagyobb városa (több mint 3,5 millió lakossal), és a hasonnevű északi szövetségi állam fővárosa. A metropolisz Muhammadu Buhari elnök kormányának agresszív, a szunnita iszlámot képviselő védőbástyája. Az iszlámisták minél hamarabb be akarják vezetni az egész országban a saríát (szigorú iszlám törvénykezés), amely jelenleg csak az északi tartományok többségében van érvényben. Afrika legnépesebb államának több mint 186 millió lakosa szinte 50-50%-ban muzulmán (északon) illetve keresztény (délen).

Bár a 12 észak-nigériai „saría tartományban” viszonylag kevés nem muzulmán él, nekik is az iszlám vallásjog szerint működő saría bíróságok előtt kell felelniük. Az iszlám törvénykezést az ezredfordulón (Kano tartományban 2000. júniusban) vezették be. Innentől kezdve a saría tartományokban templomok felújítása vagy építése tilos.

Az állami iszlám öltözködési előírás a nem muszlimoknak is kötelező. Szaúd-Arábiához hasonlóan nők a szövetségi köztársaságban sem vezethetnek autót. A saría államokban érvényes szigorú alkoholtilalom és nemi szegregáció alól sincs kivétel. A férfiak és nők szétválasztása vonatkozik a tömegközlekedésre, iskolákra, kórházakra és az összes állami intézményre is.

Végül, de nem utolsósorban: a Boko Haram (nevének jelentése: a nyugati oktatás bűn) iszlámista terrorszervezet az elmúlt évtizedben éppen Kanoban hajtott végre több véres merényletet. A támadások eddig több száz halálos áldozatot követeltek. A saría államok helyi kormányai – amelyeket a szélsőségesek szintén megtámadnak – szinte sehol sem indítottak eljárást a gyilkosok ellen.

Elég volt egyetlen mondat…

Abdul Inyasz (más néven: Abdulaziz Dauda) szúfi tudós 2015. május 5-én Kanoban beszédet mondott egy követői által szervezett rendezvényen. Ebben megjegyezte, hogy Szidi Abu Abbasz Ahmad al-Tijani, a szúfi tijanijja közösség alapítója „nagyobb mint Mohamed”. Nem sokkal később őrizetbe vették Inyasz kilenc hívét a „próféta meggyalázásának” vádjával.

Amikor a gyanúsítottak május 22-én az első tárgyalási napon megjelentek a bíróság előtt, a radikális muszlimok erőszakos akcióba kezdtek. A zavargások során fölgyújtották Inyasz házát és a bíróság épületének egy része is leégett. Az eljárás ezután zárt ajtók mögött folyt.

Négy vádlottat fölmentettek, a többiek júniusban halálbüntetést kaptak. A 30 éves Abdul Inyasz lelkész Abudzsába, Nigéria fővárosába menekült, ahol ideiglenes biztonságot remélt. De 2015. augusztus 18-án őt is letartóztatták és visszaszállították Kanoba, ahol Alkali Muhammad Atiku bíró 2016. január 5-én „istenkáromlás és lázadásra való felbujtás” miatt kötél általi halálra ítélte.

Követeld Abdul Inyasz lelkész és társai szabadon bocsátását!

Mérsékelt iszlám a vádlottak padján

Abdul Inyasz lelkész és négy elítélt társa a tijanijja szúfi szerzetesrend tagjai. Elutasítják a szunnita iszlámot, és létre akarnak hozni egy önálló iszlám államot.

A szaúd-arábiai vahhábizmussal szemben a tijanijja a belső hit, és nem az egész világot az erőszakos iszlám nevében leigázó dzsihád felé fordul. Az alapokhoz visszatérve inkább az egyén lelki életét helyezi előtérbe. Az iszlám misztika része a személyes bűnbocsánat, ima Mohamed prófétához és a feltétlen hit az isteni egységben.

Szidi Abu Abbasz Ahmad al-Tijani sejk – a szúfi tijanijja (tijani ösvény) szerzetesrend megalapítója – Mohamed próféta leszármazottjaként egy algériai oázisban született 1737-ben. Hétévesen már kívülről tudja a Koránt. Később a marokkói Fezben – a kor nyitott, színes, virágzó politikai, intellektuális, kulturális és vallási fővárosában – tanulmányozza az iszlámot. Jámbor, erőszakmentes szerzetesrendjét az 1780-as években alapítja meg. Sokat tesz a szegényekért, és szembeszáll a vaskalapos maradisággal a reformok érdekében. Tijani sejk 78 éves korában halt meg Fezben.

A tijanijja rendnek sok híve van Szenegálban, Gambiában, Mauritániában, Malin, Guineában, Nigerben, Csádban, Ghánában, Észak-Nigériában és Szudánban, de Indiában (Kerala államban) is. Követői mindenütt fontos szerepet töltenek be az oktatásban és a kultúrában.

Orientalista.hu – CSI-Magyarország

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑