Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 04. 13.

Nimród romjait repítették levegőbe a vahabiták (videofelvétel)

2015. 04. 13.

Az Iszlám Állam terrorszervezet  egyik dzsihadista oldalán nyilvánosságra hozta azt a  hétperces videofelvételt, amelyen megörökítette, amint emberei megrongálják, lesóderolják és felrobbantják az észak-iraki Nimrúd (az ókori Kalhu) régészeti parkjának asszír romjait.

A két napja megjelent felvételen szakállas szalafista iszlamisták, légkalapácsokkal vágószerszámokkal szedik le törik szét a több ezer éves domborműveket amelyek  asszír királyokat és istenségeket ábrázolnak. A terroristák buldózerrel  döntik ki a falakat, ahova robbanóanyagokat pakolnak. A felvételen végén az egész romvárost felrobbantják ezzel teljesen megsemmisítették az Irak északi részén található páratlan asszír várost maradványait..

Isten azzal tüntetett ki minket, hogy az elmúlt napokban eltávolítottuk az összes bálványt és szobrot, amelyekhez imádkoztak Allah helyett – közölte a felvételen az egyik szélsőségek.

Társa azzal fogadkozott, hogy minden területen amit elfoglalnak elpusztítják a “bálványimádás jelképeit”.

A szalafita terrorszervezet március óta rombolja a nimrúdi régészeti park asszír romjait. A szélsőséges szervezet több történelmi emlékhelyeket is megsemmisített. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Hatra asszír város műemlékeit is elpusztították. Horsabad asszír építészeti maradványait is szétdúlták.

Irak 12 000 regisztrált régészeti helyeiből 1800 az Iszlám Állam által elfoglalt területen fekszik.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑