Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán A kép illusztráció.

2017. 06. 14.

“Nincs katonai megoldása az afganisztáni konfliktusnak”

2017. 06. 14.

Az afganisztáni konfliktusnak nincs katonai megoldása – jelentette ki Kabulban António Guterres ENSZ-főtitkár, aki előre be nem jelentett látogatást tesz az országban, ebben a minőségében először.

Mint Twitter közösségi oldalán Guterres jelezte, a látogatás célja, hogy “a kormányzattal és az emberekkel beszélgessen”, továbbá értésre adja, hogy az ENSZ “az erőszak és a szenvedés idején is az afgánok oldalán áll”.

A főtitkár sajtótájékoztatót tartott egy Kabul határában felépített táborban, ahol lakóhelyükről elűzött afgánok élnek. Kijelentette, hogy csak a háború befejezésével lehet véget vetni a válságnak.

Afganisztánban tavaly év eleje óta 785 ezer afgán volt kénytelen elhagyni lakhelyét, és az ország más térségében menekültként élni, százezrek menekültek át Pakisztánba, és becslések szerint csak tavaly 250 ezren indultak Európa felé is. Ezzel párhuzamosan az év eleje óta visszatért Pakisztánból és Iránból 218 ezer afgán menekült, és közülük sokan arról számolnak be, hogy az ottani hatóságok nyomást gyakoroltak rájuk távozásuk érdekében.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslése szerint még az idén további legalább 600 ezer afgán fog visszatérni hazájába, ami nagyon nehéz helyzetbe hozza a segélyszervezeteket. Afganisztán nemrégiben a legvéresebb hetet élte át a belső fegyveres konfliktus kezdete, a kilencvenes évek óta – jegyezte meg a dpa német hírügynökség.

Két súlyos merényletben és a fokozott biztonságért tartott, de erőszakba fulladt tüntetéseken összesen 180 ember meghalt és 600-nál több megsebesült.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑