Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 09. 22.

Nincs kivétel: a muszlim diákoknak is kezet kell fogniuk tanárnőikkel

2016. 09. 22.

Elutasította a svájci Therwil városában lévő egyik iskola muszlim diákja fellebbezését, aki májusban vallási okokra hivatkozva nem volt hajlandó kezet fogni a tanárnőjével. Novembertől módosíthatják a bázeli oktatási törvényeket: kötelezővé tehetik az iskolák számára a hasonló esetek bejelentését a menekültügyi hivatalhoz.

A 15 éves fiú 14 éves öccsével együtt kért felmentést a kézfogás alól, arra hivatkozva, hogy az iszlám vallás szabályai szerint egy férfi nem érinthet meg idegen nőt, aki nem tartozik a családjához.

A Bázel-megyei kanton hatóságai viszont közölték a fiúkkal és apjukkal, hogy abban az esetben, ha nem hajlandóak kezet fogni a tanárnőjükkel, 5 ezer frankos büntetés vár rájuk – írja a The Local.

Az idősebb fiú júniusban kiiratkozott az iskolából, de egy évvel fiatalabb öccse ott maradt. Ő továbbra sem szeretne kezet fogni a tanárnőkkel.

Apja újból kézfogás alóli felmentést szeretett volna kérni fiának, de kérését múlt héten újfent elutasították a Bázel-megyei kanton hatóságok, akik hétfőn közleményt adtak ki döntésükről: a tanároknak jogában áll kezet fogniuk diákjaikkal.

Emellett elutasították az iskolában maradt muszlim fiú apjának fellebbezését is – írja a Blick.

Ma egy kézfogás – holnap mi jön?

A két muszlim fiú botránya áprilisban kezdődött, de az iskolavezetés úgy döntött, hogy ideje lezárni az elhúzódó ügyet. Úgy próbáltak a fiúk kérésének diszkriminációmentesen eleget tenni, hogy engedélyezték számukra, hogy ezentúl sem női, sem férfi tanáraikkal nem kell kezet fogniuk.

Ám az alpesi országban tradíciónak számít a tanévnyitói és a tanévzárói kézfogás, így a muszlim fiúk különleges engedélye óriási felháborodást keltett.

A svájci igazságügyi miniszter elfogadhatatlannak nevezte az iskola engedélyét, véleménye szerint ilyen döntést nem lehet elfogadni vallási türelemre hivatkozva. Kijelentette, hogy a kézfogás a svájci kultúra része, ezért mindent megtesznek, hogy a döntést megfordítsák. “A szabad vallásgyakorlásra való hivatkozás ebben az esetben nem áll meg” -jelentette ki.

“Ha ma a kézfogás, akkor holnap mi jön?” – kérdezte Felix Mueri, a svájci bevándorlásellenes SVP tagja, eki emellett a svájci parlament oktatási bizottságának elnöke is.

A svájci muzulmán szervezetek szövetsége (FOIS) is közölte,  hogy Allah szerint egy nő és egy férfi kézfogása “teológiai szinten megengedett”, így azok, akik ezt tiltott dolognak gondolják, az iszlám más, radikálisabb értelmezését követik.

A tanárok szakszervezete sem fogadta el a kézfogás alóli felmentést, és még a városi tanács is beleszólt az ügybe. Ők is azt követelték, hogy az iskola vonja vissza a döntését.

Jelenthetik a menekültügynek a kézfogást megtagadókat

Bázelben novemberben készülnek bevezetni azt a szigorított jogszabályt, amely engedélyezné, hogy megkapja a menekültügyi hatóság azoknak a muszlim diákoknak az adatait, akik nem hajlandók kezet fogni tanárnőjükkel.

Arról nem osztottak meg részletes információkat, hogy a jogszabályban egyéb “vallás kontra hagyomány” -féle módosítások is szerepelnek-e .

Hirado.hu – The Local, Blick

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑